Είναι νεότεροι, είναι περισσότεροι και με μεγαλύτερη διάθεση για μάθηση και προσφορά. Είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί που εκπαιδεύονται κι ασκούνται στα δημόσια νοσοκομεία με σκοπό να αποκτήσουν την ειδικότητα που έχουν επιλέξει, προκειμένου να αποτελέσουν τη νέα γενιά των επιστημόνων που θα τροφοδοτήσουν το σύστημα υγείας με τις δυνάμεις, τις ικανότητες και τις σύγχρονες γνώσεις τους.
Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, όμως, κάθε άλλο παρά ευνοούν την εκπαίδευση των νέων γιατρών. Το «πάγωμα» των διορισμών μόνιμου προσωπικού και το «κύμα» συνταξιοδοτήσεων λόγω Μνημονίων – που δεν αντιστρέφεται ουσιαστικά από τις προσλήψεις που υλοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας -, σε συνδυασμό με τον τρόπο δόμησης του ΕΣΥ, μεταφέρουν δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης και του βάρους λειτουργίας των νοσοκομείων στις «πλάτες» των ειδικευομένων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται περισσότερο ως «μπάλωμα» στις τεράστιες «τρύπες» του συστήματος.
Έτσι, η καθημερινότητα του ειδικευόμενου γιατρού περιλαμβάνει:
- Ατέλειωτες ώρες δουλειάς εκτός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος για σταθερό πρωινό ημερήσιο 7ωρο, χωρίς έρευνα και χωρίς συγκροτημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανά ειδικότητα πλην του παρωχημένου διαγράμματος που όριζε το ΠΔ 415/94.
- Απλήρωτη εργασία λόγω των υπεράριθμων εφημεριών, οι οποίες ξεπερνούν τις 7 ενεργές που προβλέπει η νομοθεσία, με σκοπό να καλυφθούν οι ελλείψεις σε νέους γιατρούς και χωρίς καμία πρόνοια να τηρείται ακόμη κι αυτή η ξεπερασμένη αναλογία του 1ός ειδικευόμενου ανά 5 ασθενείς (κρεβάτια).
- Έκθεση σε ευθύνες που τις περισσότερες φορές δεν αναλογούν σε γιατρούς που ακόμη εκπαιδεύονται, με αποτέλεσμα συχνά να αντιμετωπίζουν μόνοι τους περιστατικά για τα οποία δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και εξειδίκευση, εκθέτοντας αντικειμενικά σε κίνδυνο τους ασθενείς και τους ίδιους που ασκούνται σε συνθήκες εξαιρετικού στρες.
- Συνακόλουθη έκθεσή τους σε επαγγελματικούς κινδύνους εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας τους, καθώς: αποτελούν τους κύριους αποδέκτες της έντασης και των επιθέσεων από πλευράς των αγανακτισμένων συνοδών, ενώ έρχονται σε ακόμη μεγαλύτερη επαφή με βιολογικούς, χημικούς κ.ά. παράγοντες κινδύνου. Αξιοσημείωτα είναι τα περιστατικά ειδικευομένων με σοβαρά προβλήματα υγείας στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, όπου πρόσφατα ειδικευόμενοι γιατροί χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ, έχοντας παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως εγκεφαλική αιμορραγία, ανακοπή, κ.λπ.
- Δεν μπορεί, τέλος, κανείς να παραλείψει την αδιαφορία, αλλά και τις απειλές με τις οποίες έρχονται κάποιες φορές αντιμέτωποι οι ειδικευόμενοι γιατροί από τους προϊσταμένους τους, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους όπως ρεπό, εκπαίδευση, δεδουλευμένα, κ.ο.κ.
Τα προαναφερόμενα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε Υπόμνημα που κατέθεσε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και η Επιτροπή ΕΙΝΑΠ, απευθύνοντας «κραυγή» αγωνίας για το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών, προκειμένου να γίνουν ικανοί να υπηρετήσουν με αξιώσεις τον βαρύνοντα κοινωνικό ρόλο του γιατρού.
Διαβάστε ολόκληρο το Υπόμνημα: IPOMNIMA