Λιγότερο πιθανό είναι ο SARS-CoV-2 να μεταδοθεί αγγίζοντας αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με φορείς του ιού, αλλά όχι αδύνατο, σύμφωνα με τον Dean Blumberg, MD, επικεφαλής στο τμήμα παιδιατρικής και λοιμώξεων του UC Davis Children’s Hospital.
Ωστόσο, «θα πρέπει να συμβεί μία συγκεκριμένη αλληλουχία γεγονότων προκειμένου να μολυνθεί κάποιος με αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο κ.. Blumberg .
Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ένας φορέας του ιού θα πρέπει να αφήσει στην επιφάνεια ικανοποιητική ποσότητα του ιού, η οποία να μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Επίσης, ο ιός θα πρέπει να επιβιώσει στην επιφάνεια αυτή για αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να υπάρχουν ζωντανοί ιοί όταν κάποιος αγγίξει την επιφάνεια και στη συνέχεια φέρει τα χέρια στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine τον Απρίλιο διαπιστώθηκε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για τρεις ημέρες και σε χαρτόνι για μια ημέρα. Μία άλλη έρευνα από την Κίνα διαπίστωσε ότι ο ιός μπορεί να ταξιδέψει στις σόλες των παπουτσιών.
Ωστόσο, αρκετός κόσμος πιστεύει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19 από τις επιφάνειες είναι πολύ υψηλότερος από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα. Ο Emanuel Goldman, PhD, καθηγητής μικροβιολογίας, βιοχημείας και μοριακής γενετικής στο New Jersey Medical School of Rutgers University, σε άρθρο του στο The Lancet Infectious Diseases υποστήριξε ότι η έρευνα του NEJM χρησιμοποίησε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού σε σχέση με αυτές που απαντώνται σε πραγματικές συνθήκες.
«Προσωπικά πιστεύω ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από επιφάνειες είναι πολύ μικρός και συμβαίνει μόνο όταν ένας ασθενής βήχει ή φτερνίζεται σε μία επιφάνεια και ακολούθως κάποιος αγγίζει την επιφάνεια σε μικρό χρονικό διάστημα (1-2 ώρες)», έγραψε ο Goldman. Πρόκειται για τον τέλειο συνδυασμό των γεγονότων που περιέγραψε ο Blumberg παραπάνω και είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος μόλυνσης από επιφάνεια.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι υπάρχουν σωματίδια του ιού σε μία επιφάνεια, δεν σημαίνει ότι είναι ικανά να προκαλέσουν μόλυνση».
Η υπερβολική ενασχόληση με τον καθαρισμό των επιφανειών δεν θα πρέπει να μας αποσπά από τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση. Επίσης, οι άνθρωποι που ψεκάζουν συνεχώς διάφορες επιφάνειες με χλωρίνη ή άλλα καθαριστικά πρέπει να γνωρίζουν ότι και αυτές οι ουσίες έχουν κινδύνους. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους πνεύμονες ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των ασθενών με άσθμα ή και ερεθισμό στο δέρμα.
Η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης μέχρι και κατά 65% καθώς και η τήρηση της φυσικής απόστασης. Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την έξοδο από το σπίτι, την επίσκεψη στην τουαλέτα ή πριν το φαγητό. Αν και ο ιός δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα, υπάρχει μικρός κίνδυνος μόλυνσης από τα χέρια μας αν δεν είναι καθαρά.
«Αν και είναι σημαντικό να διατηρούμε τις επιφάνειες του σπιτιού μας καθαρές, δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές», κατέληξε ο Blumerg.
Πηγή: http://pathologia.eu/
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ