Το τέλος ενός κύκλου ζωής αλλά και την αρχή ενός νέου σημαίνει η εμμηνόπαυση για μια γυναίκα. Η νέα περίοδος θα είναι απαλλαγμένη από προβλήματα εφόσον έχει φροντίσει για την υγεία της. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μια εμμηνοπαυσιακή γυναίκα μπορεί να προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής, παρά την έλλειψη των οιστρογόνων.
Το 2030 περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο γυναίκες θα έχουν περάσει το «κατώφλι» των 50 ετών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και την… πόρτα στην εμμηνόπαυση, στην οριστική διακοπή δηλαδή της εμμήνου ρύσεως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΠΟΥ. Σημειώνεται ότι το όριο των 50 -52 ετών αφορά στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ στις λιγότερο ανεπτυγμένες, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συχνά στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 52 έτη.
Με σύνθημα «Η εμμηνόπαυση δεν θα με κάνει «αόρατη» Δεν την φοβάμαι» ο νεοϊδρυθείς σύλλογος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ», έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης – 18 Οκτωβρίου, με την ευγενική χορηγία των εταιρειών DEMO & Angelini.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας αποτελεί μία υπενθύμιση στις γυναίκες ότι μπορούν οι ίδιες να αναλάβουν δράση και να φτιάξουν μετά την εμμηνόπαυση έναν νέο κύκλο ζωής, όπως επεσήμανε η ταμίας και υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου, Καίτη Αντωνοπούλου.
Όραμα της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ), σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου, Αθανασία Παππά, είναι να προάγει θέματα που αφορούν τα άτομα και κυρίως την γυναίκα και την εμμηνόπαυση. Ο σύλλογος παρέχει βοήθεια σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση.
Στη δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες σε χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και καρκίνο.
Διαταραχές ύπνου, νευρικότητα και άγχος, κόπωση και απώλεια μνήμης, σεξουαλική δυσλειτουργία και μείωση ή και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας (libido) καθώς και σημάδια κατάθλιψης… οφείλονται στη μείωση των οιστρογόνων και επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γυναίκας, καθώς έχει κύριο χαρακτηριστικό την έξαψη ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ, Παν. Χριστόπουλος.
Το δέρμα των γυναικών υποφέρει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αφού μεε το πέρασμα του χρόνου, οι βασικές λειτουργίες της επιδερμίδας όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η προστασία από τις ακτίνες του ήλιου και τα μικρόβια και η αποθήκευση θρεπτικών ουσιών και νερού αρχίζουν να αλλοιώνονται. επεσήμανε ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ ΑΠΘ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ, Κων. Καλοκασίδης.
Η οστεοπόρωση αποτελεί μια κατάσταση αρκετά διαδεδομένη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα διφωσφονικά φάρμακα και η δενοσουμάμπη χρησιμοποιούνται με αυξανόμενη συχνότητα στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Παρά την ευεργετική τους δράση, τα φάρμακα αυτά έχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες. Η σημαντικότερη επιπλοκή που σχετίζεται με τη λήψη τους, και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά σοβαρή, είναι η οστεονέκρωση των γνάθων, τόνισε ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ, Συμεών Ψωμιάδης.
Το «menopause make over» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η σύγχρονη πλαστική χειρουργική για να βοηθήσει την γυναίκα στην περίοδο της εμμηνόπαυσης σημείωσε η Πλαστική Χειρουργός και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ, Ευαγγελία Τσάτη. Όπως εξήγησε η εργασία των Ελβετών ψυχιάτρων στη Βασιλεία το 2012 ότι η βουτυλινική τοξίνη μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη βοήθησε γενικά στην απενεχοποίηση των αισθητικών παρεμβάσεων στην εμφάνισή τους.
Στα φαρμακευτικά προϊόντα ορμονικής φύσεως αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας & Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ, Δημήτρης Κούβελας.
Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στην οδό Σταδίου 51 και στο τηλέφωνο επικοινωνίας 211 1828572.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ