Σε κάποια και όχι σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, επιβάλλει την υποχρέωση τήρησης αποθέματος αντιοφικών ορών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκαλώντας την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Ο αντιοφικός ορός χορηγείται εντός 2ωρου, όταν ο ασθενής που δαγκώθηκε επιβεβαιωμένα από δηλητηριώδη οχιά εμφανίσει επιπλοκές (καρδιολογικές, αιματολογικές κλπ). Εάν όχι, το περιστατικό αντιμετωπίζεται στα Επείγοντα με εναλλακτική θεραπεία.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα περιστατικά ανθρώπων που δαγκώθηκαν από φίδια φέτος το καλοκαίρι είναι αυξημένα. Ορισμένα, μάλιστα, είναι από οχιές. Το αντίδοτο, όμως, αξίας 120 ευρώ δεν είναι διαθέσιμο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όλης της χώρας. Όπως εκτιμά η ηγεσία της Ομοσπονδία, αυτό συνέβη καθώς οι ιθύνοντες δεν προγραμμάτισαν εγκαίρως την προμήθειά του, ενώ για να καλύψουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το θέμα τροποποίησαν μέσα στο καλοκαίρι τη λίστα αντιδότων, υποχρεώνοντας μόνο τα Νοσοκομεία Αναφοράς να διαθέτουν τον αντιοφικό ορό.
“Απόφαση πολύ επικίνδυνη λόγω των μεγάλων αποστάσεων” σχολιάζει η Ομοσπονδία, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πετύχει υπερπλεονάσματα περιορίζοντας τις δαπάνες.
Όπως καταγγέλλει, ειδικότερα, “η από 13/1/2017 εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας θέτει τους αντιοφικούς ορούς στον κατάλογο 2 των αντιδότων που θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Με νέα εγκύκλιο στις 31/7/2018 τροποποιείται ο κατάλογος των αντιδότων και ο αντιοφικός ορός τίθεται στην κατηγορία 3 από την κατηγορία 2 και έτσι θα πρέπει να το διαθέτουν μόνο κάποια Νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία ορίζονται από τις ΔΥΠΕ”. Τι προκάλεσε την αλλαγή της κατηγορίας του εν λόγω αντιδότου; “Έγγραφο 23/7/2017 της 2ης ΥΠΕ”, συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ, “διαπιστώνει έλλειψη από συγκεκριμένο τύπο (εταιρείας) αντιοφικού ορού που χρησιμοποιείται για δάγκωμα από είδος οχιάς που εμφανίζεται στα νησιά (ειδικά στη Λέσβο). Χαρακτηριστικά λένε ότι τα αποθέματά τους είναι δύο αντιοφικοί οροί οι οποίοι λήγουν τον Αύγουστου του 2018. Το Υπουργείο Υγείας με νέο έγγραφο ζητάει από όλα τα Νοσοκομεία της χώρας εάν διαθέτουν το συγκεκριμένο είδος αντιοφικού ορού να μην το χρησιμοποιήσουν, γιατί ενδεχομένως θα χρειαστεί να μεταφερθεί στα νησιά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρξουν πλήθος ερωτημάτων προς το Κέντρο Δηλητηριάσεων από τα Νοσοκομεία της χώρας εάν καλύπτονται από τον άλλο τύπο (εταιρεία) του αντιοφικού ορού”.
Στο μεταξύ, η πώληση του αντιοφικού ορού δεν προβλέπεται από τα φαρμακεία.
“Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η έγκαιρη μεταφορά του, όταν το Υπουργείο Υγείας ζητάει να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση του ΕΚΑΒ και των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου; Πώς είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η έγκαιρη χορήγηση σε ασθενείς όταν πρέπει να διανύσουν τόσες μεγάλες αποστάσεις;” αναρωτιέται η Ομοσπονδία και φέρνει ως παράδειγμα την 6η ΥΠΕ, μία τεράστια Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία το αντίδοτο θα έχουν 3 Νοσοκομεία αναφοράς στο ηπειρωτικό τμήματα της (Πανεπιστημιακό Ρίο, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Τρίπολη) και 3 στο νησιωτικό τμήματα της (Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά).
Καταλήγοντας η ΠΟΕΔΗΝ, ζητά την άμεση επαναφορά του εν λόγω αντιδότου στην κατηγορία 2 ώστε να το διαθέτουν όλα τα Νοσοκομεία και τον έγκαιρο προγραμματισμό και προμήθειά του από το χειμώνα για το επόμενο καλοκαίρι.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ