Την αντίδραση της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας προκάλεσε η είδηση μιας μελέτης που αναίρει την συμβολή της κολονοσκόπησης στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τις αντιρρήσεις εκφράζει σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και η οποία προκάλεσε έντονη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη προσυμπτωματική διάγνωση του κολοορθικού καρκίνου.
Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία σχολιάζει για τη μελέτης NordICC και τονίζει ότι «δέχεται ήδη διεθνώς σφοδρή κριτική για τους μεθοδολογικούς περιορισμούς της (μικρή συμμόρφωση των συμμετεχόντων στη σύσταση για κολονοσκόπηση, πρόσκληση για κολονοσκόπηση σε μεγαλύτερη της συνιστώμενης από τις κατευθυντήριες οδηγίες ηλικία, μικρή διάρκεια παρακολούθησης, υψηλά ποσοστά μειωμένης ποιότητας κολονοσκόπησης, μη προβολή των αποτελεσμάτων της κατά πρωτόκολλο ανάλυσης, κ.ά.)». Ενδεικτικό είναι πως τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι μόνο το 42% όσων κλήθηκαν να κάνουν κολονοσκόπηση στα πλαίσια της μελέτης, τελικά υποβλήθηκαν στην εξέταση. Στην ομάδα που υποβλήθηκε στην εξέτααση, η κολονοσκοπηση μειώνει την πιθανότητα διάγνωσης της νόσου κατά 30% και την πιθανότητα θανάτου κατά 50%. Στα μειονεκτήματα της έρευνας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση χωρίς κάποια καταστολή. Επιπλέον, τα ποιοτικά κριτήρια αναφορικά με την ενδοσκόπηση όλου του εντέρου και το ποσοστό ανίχνευσης αδενωμάτων δεν εκπληρώθηκαν σε 17% και 28% των συμμετεχόντων ιατρών αντίστοιχα. Οι παράγοντες αυτοί είναι πιθανόν ότι επηρέασαν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας προσυμπτωματικού ελέγχου.
Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι «η καλής ποιότητας κολονοσκόπηση με βάση τις συστάσεις των Επιστημονικών Εταιρειών παγκοσμίως προφυλάσσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και μειώνει την θνητότητα από αυτόν». Με νόημα υπενθυμίζει ότι στόχος της πολιτείας πρέπει να είναι, «σε συνεργασία με την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, η προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με βάση την κολονοσκόπηση». Για τον σκοπό αυτό είναι σημαντική η βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, όπως επισημαίνει η εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου μετατοπίζεται σε νεότερες ηλικίες, οπότε και ενθαρρύνεται η υποβολή στην εξέταση από την ηλικία των 45 ετών για ασθενείς με τυπικό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου γι’ αυτό ενθαρρύνονται οι πολίτες να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ