Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία υλοποιεί τη δράση «Η γνώση είναι ασπίδα».
Ενημέρωση προσφέρουν δωρεάν από σήμερα, 25 Νοεμβρίου και για μία εβδομάδα, μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2019, οι συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές δομές σε όσες γυναίκες αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.
Η δράση διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε όλες τις δομές που συμμετέχουν στην καμπάνια και στα συνεργαζόμενα ιδιωτικά ιατροδικαστικά ιατρεία.
Οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει μία γυναίκα που έχει πέσει θύμα βίας είναι να προστρέξει άμεσα σε έναν ιατροδικαστή.
Σε περίπτωση ξυλοδαρμού, η διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει είναι είτε να υποβάλει άμεσα μήνυση εναντίον του δράστη είτε να εκμεταλλευτεί το τρίμηνο περιθώριο που έχει δικαίωμα από το νόμο.
Εφόσον υποβάλει άμεσα μήνυση θα λάβει από το κατά τόπους αστυνομικό τμήμα εντολή ιατροδικαστικής εντελώς δωρεάν από την πλησιέστερη δημόσια ιατροδικαστική δομή.
Στην περίπτωση που η γυναίκα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το χρονικό περιθώριο του τριμήνου, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί ένα ιδιωτικό ιατροδικαστικό ιατρείο για την πιστοποίηση των τραυμάτων και τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης.
Η εταιρεία επισημαίνει ότι «ο ιατροδικαστής είναι ο μόνος ειδικός ιατρός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών».
Χαρακτηριστικό είναι ότι οποιαδήποτε άλλη εξέταση από άλλον ιατρό μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση κατά τη δικαστική διαδικασία. Επ’ αυτού η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία τονίζει ότι «κρίνονται άστοχες ορισμένες ενέργειες, όπως η φωτογράφιση των τραυμάτων, καθώς τέτοιες πράξεις δεν έχουν αποδεικτική επιστημονική αξία».
Μείζονος σημασίας είναι σε περίπτωση βιασμού, η γυναίκα να προσέλθεις σ’ έναν ιατροδικαστή το συντομότερο δυνατό. «Ειδικά στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, ο χρόνος, δυστυχώς, δεν είναι σύμμαχος των θυμάτων».
Η άμεση εξέταση μπορεί να διασφαλίσει την ορθή πιστοποίηση του βιασμού, καθώς και «να πραγματοποιηθούν και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να ταυτοποιήσουν το δράστη».
Επισημαίνεται ότι οι γυναίκες θα πρέπει να μην πραγματοποιήσουν λουτρό πριν από την επίσκεψή τους στον ιατροδικαστή, ενώ θα πρέπει να αφαιρέσουν τα ρούχα και τα εσώρουχα που φορούσαν και να τα τοποθετήσουν σε μία καθαρή, κατά προτίμηση, χάρτινη σακούλα.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, οι συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές δομές που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο της Ελληνικής Ιατροδικαστής Εταιρίας (https://www.hsfm.gr/) είναι στη διάθεση των γυναικών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ