Τον ρόλο της συμμόρφωσης των ασθενών στην φαρμακευτική τους αγωγή αναδεικνύει νέα Ελληνική μελέτη με τίτλο «Association between medication adherence and health-related quality of life of patients with hypertension and dyslipidemia». Η συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή είναι υποβέλτιστη σε ασθενείς με υπέρταση και ιδιαίιτερα σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία στην Ελλάδα.
Στην σημαντική μελέτη υπό τους καθηγητές κ.κ. Ιωάννη Υφαντόπουλο, Ακαδημαϊκού Συντονιστή MBA με ειδίκευση την Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Αθανασίου Χαντζάρα, διδάκτορος του ΕΚΠΑ και μέλους της επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνεται ο αρνητικός αντίκτυπος της χαμηλής φαρμακευτικής συμμόρφωσης στην κατάσταση υγείας και την ποιότητα ζωής των ασθενών. «Οι προσπάθειες για καλύτερες εκβάσεις υγείας και συνακόλουθα εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας θα πρέπει να δίνουν έμφαση στους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή τους» επισημαίνει σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Χατζάρας.
Στην περίληψη της μελέτης τονίζεται ότι στόχος της ήταν να αξιολογηθεί η συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή και της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής (HRQoL) ασθενών με υπέρταση και δυσλιπιδαιμία στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στη πολυκεντρική, συγχρονική, μη παρεμβατική μελέτη, συνολικά 721 υπερτασικοί και 463 δυσλιπιδαιμικοί ενήλικες εξωτερικοί ασθενείς επιλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 με διαδοχική δειγματοληψία. Στο πλαίσιο της μελέτης αξιοποιήθηκε το EQ-5D-5L( εργαλείο για τις πέντε διαστάσεις – διαφορετική πτυχή της υγείας: ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΝΟΣ / ΔΥΣΝΟΠΟΙΗΣΗ και ΑΓΧΟΣ / ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ) για τη μέτρηση της ποιότητα ζωής σε σχέση με την υγεία (HRQoL), ενώ η συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή αξιολογήθηκε με το ερωτηματολόγιο Adherence Starts with Knowledge 20.
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε πως σχεδόν το 28% των υπερτασικών και το 16% των δυσλιπιδαιμικών ασθενών δεν είχαν ακολουθήσει πλήρως την προηγούμενη εβδομάδα την αγωγή τους, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν 49% και 34%, αντίστοιχα, όταν ελήφθη υπόψη ο προηγούμενος μήνας. Ο τομέας HRQoL με τον υψηλότερο επιπολασμό προβλημάτων ήταν το άγχος/κατάθλιψη, ακολουθούμενο από την κινητικότητα και τις συνήθεις δραστηριότητες και για τις δύο καταστάσεις. Η HRQoL ήταν χαμηλότερη σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία. Η υψηλότερη μη τήρηση του φαρμάκου συσχετίστηκε ανεξάρτητα με χαμηλότερο EQ-VAS στην υπέρταση και χαμηλότερο δείκτη EQ-5D στη δυσλιπιδαιμία. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για μειωμένη HRQoL και γενική υγεία ήταν η έλλειψη άσκησης, η μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου και η πολυνοσηρότητα, ενώ παρατηρήθηκε καμπυλόγραμμη επίδραση του ΔΜΣ και της ηλικίας. Επίσης, το γυναικείο φύλο, η απασχόληση και ο γάμος λειτούργησαν ως προστατευτικοί παράγοντες για τους υπερτασικούς ασθενείς και η εκπαίδευση για τους συμμετέχοντες με δυσλιπιδαιμία.
Οι ερευνητές κατέληξαν πως η συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η βέλτιστη σε ασθενείς με υπέρταση και, ειδικότερα, με δυσλιπιδαιμία στην Ελλάδα. Επιπλέον, η κακή τήρηση των φαρμάκων έχει επιζήμια επίδραση στην HRQoL των ασθενών. Επομένως, η βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας και της HRQoL των ασθενών με βιώσιμο τρόπο απαιτεί καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ