Η επιτακτική ανάγκη αναδιαμόρφωσης του ΕΣΥ σε ασθενοκεντρικό βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας επισημάνθηκε σε τακτική ενημερωτική συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με εκπροσώπους των Συλλόγων ασθενών. Προβάδισμα στη θεραπευτική καινοτομία επιθυμούν φαρμακευτικές επιχειρήσεις και Σύλλογοι ασθενών.
Ειδικότερα, αμφότερες οι πλευρές τόνισαν ότι πρέπει να αποτελέσει πυρήνα του ΕΣΥ ο ασθενής. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος, στελέχη του ΣΦΕΕ και των εταιριών μελών του και εκπρόσωποι Συλλόγων ασθενών.
Οι εκπρόσωποι συζήτησαν τα τεκταινόμενα που αφορούν την ευρωπαϊκή και την ελληνική φαρμακευτική στρατηγική. Από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών παρουσιάστηκε μελέτη της EFPIA για την αναμονή των ασθενών όσον αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες (Patients W.A.I.T. Survey), η ανασκόπηση των φαρμακευτικών προϊόντων υπό ανάπτυξη της EFPIA/IQVIA, καθώς και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το φάρμακο.
Ακόμη, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε το ζήτημα ελλείψεων φαρμάκων, για τις οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους οι εκπρόσωποι των ασθενών αλλά και η εξέλιξη της εγχώριας φαρμακευτικής δαπάνης με τις συνέπειες στη βιωσιμότητα του κλάδου λόγω της μεγάλης αύξησης των υποχρεωτικών επιστροφών που επωμίζεται η φαρμακοβιομηχανία, όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ.
Τους συνδιαλεγόμενους απασχόλησε η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, με δεδομένο ότι περισσότερα από 8.000 νέα μόρια βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως. Επιφυλάξεις εκφράστηκαν για την ετοιμότητα της Ελλάδας να εισάγει κάποια από τα καινοτόμα αυτά μόρια που θα διατεθούν ως θεραπείες, καθώς υπόσχονται καλύτερες θεραπευτικές εκβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούμενη χρονιά πήραν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) άδεια κυκλοφορίας στην αγορά 92 φάρμακα, εκ των οποίων τα 54 είναι νέες δραστικές ουσίες, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2020. Αναγκαίο είναι οι Έλληνες ασθενείς να μπορούν να λάβουν αυτή τη καινοτομία. Για την επίτευξή του θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την αναβάθμιση της χρηματοδότησης του φαρμάκου, αλλά και για την ορθολογική συνταγογράφηση των υπαρχουσών και των μελλοντικών θεραπειών.
Πέρα από το αίτημα της λήψης των νέων θεραπειών, οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών ανέδειξαν υπογράμμισαν τα πολλά προβλήματα των ατόμων με χρόνια νοσήματα. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν τι είναι αναγκαίο να υπάρχει επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ