Καθημερινά ακούμε για τα λεγόμενα τεστ αντισωμάτων του νέου κοροναϊού. Όμως, οι γνώσεις μας για την αντιγονική απόκριση σε ασθενείς με COVID-19 είναι περιορισμένες. Μία νέα μελέτη δείχνει ότι στην πλειοψηφία των ασθενών, τα αντισώματα εμφανίζονται σε 15 ημέρες από την έναρξη της μόλυνσης.
Μάλιστα, βρέθηκε ακόμη ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών δεν εμφάνισε απόκριση αντισωμάτων IgG. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρουσιάζουν ανοσία μετά την αποδρομή της λοίμωξης!
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases. Οι ερευνητές εξέτασαν το συνολικό αριθμό αντισωμάτων, καθώς και τις ποσότητες των IgM και IgG αντισωμάτων για τον κοροναϊό σε δείγματα αίματος από 173 ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.
Τα ποσοστά ορομετατροπής ήταν 93,1% για το συνολικό αριθμό αντισωμάτων, 82,7% για τα IgM και 64,7% για την IgG. Από την άλλη, σε 12 ασθενείς δεν βρέθηκαν αντισώματα, διότι μάλλον τα δείγματα ελήφθησαν νωρίς στην πορεία της νόσου, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.
Η ορομετατροπή των συνολικών αντισωμάτων ήταν αυτή που εμφανίστηκε πρώτη (σε 11 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων) και ακολούθησε αυτή της IgM (σε 12 μέρες) και τέλος της IgG (σε 14 μέρες).
Τα ποσοστά ορομετατροπής ήταν παρόμοια σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως σοβαρής ή ήπιας νόσησης και για τους 3 δείκτες. Ωστόσο τα επίπεδα των αντισωμάτων σχεδόν 2 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερα σε αυτούς που παρουσίασαν σοβαρή νόσηση.
Όσον αφορά την ευαισθησία της διάγνωσης, η μελέτη έδειξε ότι:
«Σήμερα, αρκετές εξετάσεις αντισωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά υποστηρίζουν ότι μπορούν να διαγνώσουν ταχύτατα τον ιό, κάτι που προφανώς δεν επαληθεύεται», είπε ο Dr Kelvin To από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Περίπου το 35% των ασθενών δεν παρουσιάζουν IgG απόκριση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρουσιάζουν ανοσία μετά την αποδρομή της λοίμωξης».
Η μελέτη εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών, που εργάζονται στο κέντρο έρευνας Νational Clinical Research Center forInfectious Disease και στο νοσοκομείο Shenzhen Third People’s Hospital and School of Medicine.
Πηγές:
Clinical Infectious Diseases
www.pathologia.eu
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ