Οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και αδιαμφισβήτητες. Στη χώρα μας, αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση του αριθμού των καπνιζόντων, το ποσοστό τους εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά υψηλό.
Δεδομένου του αρνητικού αυτού ρεκόρ στα ποσοστά της καπνιστικής συνήθειας στον πληθυσμό, η Ελλάδα επιλέχθηκε κατά προτεραιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να υλοποιήσει «Πρόγραμμα Διακοπής Καπνίσματος». Πρώτος στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εκπαίδευση εκπαιδευτών, δηλαδή η δημιουργία μιας «φουρνιάς» δασκάλων, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να εκπαιδεύσουν Επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, κλπ). Οι τελευταίοι θα προβούν με τη σειρά τους σε παρεμβάσεις διακοπής καπνίσματος σε πνευμονολογικούς ασθενείς-καπνιστές, εφαρμόζοντας τις τεχνικές στις οποίες εκπαιδεύτηκαν.
Η πρώτη από τις εκπαιδευτικές δράσεις που είναι προγραμματισμένες, διοργανώνεται στις 25 & 26 Νοεμβρίου 2016 (8.30-16.30), στο ξενοδοχείο Novotel (αίθουσα «Αρμονία»), από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS)». Η εν λόγω παρέμβαση θα καταγραφεί και το σύνολο των αποτελεσμάτων θα δοθούν υπό μορφή report στον ΠΟΥ για τη δημιουργία βάσης με συγκρίσιμα data bases. Το εν λόγω πρόγραμμα, άλλωστε, εκτός από το σκέλος της εκπαίδευσης, περιλαμβάνει την έρευνα και την παρέμβαση.
Η ΓΓ Δημόσιας Υγείας επιδιώκει, πάντως, να έχει πολλαπλάσια οφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος. Όπως αναφέρουν στο Virus στελέχη της Αριστοτέλους, οι γνώσεις και η εμπειρία που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν μελλοντικά, κατά την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος διακοπής του καπνίσματος στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης ΠΦΥ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ