Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική χρήση των Αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου 2019) ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συμμετέχει στην ενημερωτική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στην Ευρώπη.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το αυξανόμενο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής.
Αρχικά, η εκστρατεία του ΕΟΦ απευθύνεται σε υγειονομικούς και τους ενημερώνει για το ποιος είναι ο ρόλος τους.
Ως επαγγελματίες υγείας, μπορούν να προάγουν την υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών και να ενημερώσουν τους ασθενείς σχετικά με τους κινδύνους της μικροβιακής αντοχής.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ τους καλεί να μιλήσουν στους ασθενείς για τα αντιβιοτικά και τη μικροβιακή αντοχή, να παρακολουθούν τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές και πληροφορίες του προϊόντος και να χρησιμοποιούν, όποτε είναι δυνατόν, διαγνωστικά εργαλεία για την επιβεβαίωση βακτηριακών λοιμώξεων.
Στην προσπάθεια αυτή καλούνται να συμμετέχουν και οι κτηνίατροι, προστατεύοντας την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, χάρη στην παρακολούθηση των πιο πρόσφατων κλινικών κατευθυντήρων γραμμών, την χρήση διαγνωστικών εργαλείων για την επιβεβαίωση βακτηριακών λοιμώξεων και την επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού.
Ενδεικτικό είναι ότι καλούνται να αναφέρουν αμέσως στις ρυθμιστικές αρχές την ελλιπή ή μειωμένη αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών φαρμάκων.
Απευθυνόμενος στους ασθενείς τους, ο οργανισμός τους καλεί να χρησιμοποιούν τα αντιβιοτικά με υπευθυνότητα, μόνο εάν τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν θέσεις τις ερωτήσεις και τις απορίες τους στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους σχετικά με τα αντιβιοτικά και τη μικροβιακή αντοχή. Προσοχή συνιστά ο ΕΟΦ, να χρησιμοποιούνται μόνο τα αντιβιοτικά που έχουν συνταγογραφηθεί και να μην τα μοιράζονται οι ασθενείς με άλλους.
Σε περίπτωση που έχουν περισσέψει φάρμακα, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν προτού συμβουλευτούν τον γιατρό τους. «Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πώς να τα επιστρέψετε ή να τα απορρίψετε» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο οργανισμός παροτρύνει στην προστασία ατόμων με επιβαρυμένο ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και τα οποία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στη μικροβιακή αντοχή, χρησιμοποιώντας τα αντιβιοτικά με υπευθυνότητα.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να προστατεύονται έγκυες γυναίκες και νεογέννητα, ηλικιωμένοι, ασθενείς με καρκίνο, ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση , καθώς και άτομα με ανοσοανεπάρκεια.
Επισημαίνεται ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιογενών λοιμώξεων. Για αυτό ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους πολίτες να μην τα χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος ή της γρίπης. Σε περίπτωση που ο γιατρός προτρέψει στην λήψη αντιβίωσης θα πρέπει ο ασθενής να ολοκληρώσει τη συνταγογραφημένη αντιβιοτική αγωγή.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι είναι ανάγκη για νέα αντιβιοτικά και νέες εναλλακτικές θεραπείες είναι πλέον επιτακτική. Επιτακτική είναι και η ανάπτυξη αξιόπιστων διαγνωστικών εργαλείων που μπορεί να καταστήσει εφικτή τη συνετή και υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για έρευνα και ανάπτυξη» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ο ΕΟΦ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα κίνητρα για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων, να επιβραβεύεται η ανάπτυξη νέων υψηλής ποιότητας, ασφαλών, αποτελεσματικών αντιβιοτικών που στοχεύουν στα παθογόνα πρώτης προτεραιότητας.
Τέλος, ο οργανσιμός καλεί σε συμμετοχή στο παγκόσμιο συνασπισμό δυνάμεων καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής μέσω της προσέγγισης «Ενιαία Υγεία» (One Health).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ