Μερικές σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που περιέχουν quetiapine (κουετιαπίνη), υπενθυμίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), στο πλαίσιο της διαδικασίας φαρμακοεπαγρύπνισης.
Σκευάσματα τα οποία περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία, με άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας είναι τα εξής: ETIAPIN, KETIPINE, MATEPIL, QUENTAXIN SR, QUEPIN, QUETIAPINE (Actavis), QUETIAPINE (Generics), QUETIAPINE (Mylan), QUETIAPINE (Tad), QUETIAPINE Teva), SEROPIN, SEROQUEL, SEROQUEL XR, SEROTIAPIN, TIAQUEL.
2. Ο Οργανισμός τονίζει ακόμη πως η θεραπεία με quetiapine έχει συσχετιστεί με υπνηλία. Η θεραπεία με quetiapine συσχετίστηκε με υπνηλία και σχετικά συμπτώματα, όπως καταστολή. Σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία των ασθενών με διπολική κατάθλιψη η έναρξη ήταν συνήθως μέσα στις 3 πρώτες ημέρες θεραπείας και ήταν κυρίως ήπιας έως μέτριας έντασης. Ασθενείς με διπολική διαταραχή που βιώνουν έντονη υπνηλία μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή επικοινωνία για τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την έναρξη της υπνηλίας ή μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα και μπορεί να εξεταστεί η διακοπή της θεραπείας.
3. Διαπιστώθηκε σχέση της quetiapine με την αυξημένη επίπτωση των εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, σε κλινικές μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο η quetiapine συσχετίστηκε με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς που έλαβαν αγωγή για μείζονα αντικαταθλιπτικά επεισόδια σε διπολική διαταραχή.
Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει, τέλος, ότι η περίληψη χαρακτηριστικών του κάθε προϊόντος είναι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης κατά την συνταγογογράφηση και καλεί τους θεράποντες ιατρούς να αναφέρουν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες (εικαζόμενες/πιθανολογούμενες) ενέργειες του φαρμάκου σε ασθενείς τους οι οποίοι λαμβάνουν quetiapine. “Κατά την αναφορά, παρακαλείσθε να παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, οποιαδήποτε συγχορήγηση άλλου φαρμάκου, καθώς και τις ημερομηνίες λήψης των φαρμάκων και εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών” αναφέρει σχετικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με τη χρήση της quetiapine μπορούν να αναφέρονται σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αυθόρμητων αναφορών στον ΕΟΦ (Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών), με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας. η υποβολή μπορεί να γίνεται με τους εξής ακόλουθους τρόπους:
“Εναλλακτικά – τονίζει ο ΕΟΦ – οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να αναφέρονται στο τμήμα φαρμακοεπαγρύπνησης του Κατόχου Άδειας Κυκλοφορίας του αντίστοιχου προϊόντος που περιέχει quetiapine”.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ