Skip to content

ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης για 91 κωδικούς φαρμάκων, με στόχο την αξιολόγηση της επάρκειας στην ελληνική αγορά. Η απόφαση ισχύει για τρίμηνο και δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση και κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα που κρίνονται κρίσιμα για τη δημόσια υγεία. Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι η απόφαση στοχεύει στη διασφάλιση της επάρκειας και στην αποτροπή ελλείψεων που μπορεί να προκύψουν από αυξημένες εξαγωγικές πιέσεις. Η εφαρμογή της απαγόρευσης θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου 2026, διάστημα κατά το οποίο θα εξεταστεί η κατάσταση της αγοράς και η διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Προτεραιότητα στους Έλληνες ασθενείς – Έλεγχοι και κυρώσεις

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι παρακολουθεί συστηματικά την τήρηση της επάρκειας των φαρμάκων και ότι η μη κάλυψη των αναγκών των ασθενών επιφέρει κυρώσεις, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει ο Οργανισμός για να εξασφαλίσει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες διαθέτουν επαρκείς ποσότητες στην εγχώρια αγορά.

Πιθανή άρση της απαγόρευσης αν αλλάξουν τα δεδομένα

Σε περίπτωση που η αγορά σταθεροποιηθεί ή βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των φαρμάκων, ο ΕΟΦ μπορεί να προχωρήσει σε μερική ή ολική άρση της απόφασης. Η αξιολόγηση θα γίνεται συνεχώς, με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται από τις εταιρείες και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δείτε εδώ τον πίνακα  με τα 91 φαρμακευτικά προϊόντα:ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ-ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ-ΕΞΑΓΩΓΩΝ-ΚΑΙ-ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ-ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ-ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Απαγόρευση εξαγωγώνΕξαγωγέςΕΟΦφαρμακευτικά σκευάσματα

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top