Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «παρατυπίας» φαίνεται πως κυκλοφορούσαν, έως σήμερα, κάποια από τα είδη που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρέβλωση διαπιστώθηκε κατά τη συμπλήρωση του νέου Μητρώου Παρόχων του Οργανισμού, το οποίο σε συνδυασμό με τις νέες ηλεκτρονικές συμβάσεις, στοχεύει στον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Φορέα.
Ο ΕΟΠΥΥ μοιάζει να βρίσκεται σε πλήρη αναδιαμόρφωση, ψηφιοποιώντας δεδομένα και λειτουργίες, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τους παρόχους, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Το πρώτο σκέλος αφορά στις ηλεκτρονικές συμβάσεις με όλους τους παρόχους, που προχωράει, όχι χωρίς εμπόδια όμως.
Το παζλ των συμβάσεων της Ειδικής Αγωγής βρίσκεται πλέον στο Υπουργείο και την ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε από την Αριστοτέλους για την εξεύρεση λύσεων. Παράλληλα, στελέχη του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι θα πρέπει να τεθεί σε εξέταση και η παράμετρος των υποδομών και των προδιαγραφών των παρόχων που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Την ίδια ώρα, στάσιμο παραμένει, προς το παρόν, το θέμα των συμβάσεων με τους οπτικούς. Ωστόσο, συνολικά η πορεία των συμβασιοποιήσεων των υπολοίπων παρόχων φέρεται να είναι σε καλό δρόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 611 αιτήσεις συμβάσεων από παρόχους. Εξ αυτών, 254 έχουν παραληφθεί και εξετάζονται από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, από τις οποίες περίπου 200 συμβάσεις έχουν πάρει το πράσινο φως.
Το δεύτερο σκέλος της ψηφιακής αναδιαμόρφωσης του ΕΟΠΥΥ αφορά στο ηλεκτρονικό Μητρώο (http://apps.eopyy.gov.gr), όπου οι παροχοι υποβάλλουν τα προϊόντα τα οποία διακινούν και επιθυμούν να αποζημιώνονται από το φορέα.
Συμπληρώματα ειδικής διατροφής, αναπνευστικά, ορθοπεδικά, ιατροτεχνολικά προϊοντα, επιθέματα, καθετήρες, υγειονομικό υλικό, είναι μεταξύ των ειδών που μπορούν να εντάξουν στο μητρώο οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι.
Ήδη μέσα σε περίπου 2 μήνες έχουν ενταχθεί στο Μητρώο περίπου 6 χιλιάδες προϊόντα. Προς το παρόν ισχύουν και τα 2 συστήματα παράλληλα, ενώ στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση αποκλειστικά στο νέο σύστημα.
Η αίτηση περιλαμβάνει και μια σειρά απαραίτητων δικαιολογητικών, για τη θωράκιση της νομιμότητας και της ποιοτικής διασφάλισης των ειδών που παρέχονται στους πολίτες. Εισάγονται, λοιπόν, ποιοτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές, όπως πιστοποιητικά ασφαλείας εν ισχύ, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, κοκ, σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο κομμάτι της αποζημίωσης, από το οποίο δεν απουσιάζουν παρατυπίες.
Σύμφωνα με στελέχη του οργανισμού, έως τώρα στρεβλώσεις και κενά στην εφαρμογή των προβλεπομένων απλά παραβλέπονταν.
Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις παράβασης της νομοθεσίας αφορούν σε ληγμένα πιστοποιητικά ISO και στη μη καταβολή του σχετικού παράβολου στον ΕΟΦ, που θα έπρεπε να καταβάλλεται σε ετήσια βάση, ανάλογα με το τζίρο.
Επιπλέον, για να εγκριθεί προς αποζημίωση ένα προϊόν θα πρέπει να διατίθεται τουλάχιστον σε 3 χώρες της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό πως με το προηγούμενο καθεστώς αποζημιώνονται προϊόντα που δεν αποζημιώνονταν σε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης, ή ακριβότερα και από ευρωπαϊκά προϊόντα ενώ προέρχονταν από 3 χώρες.
Με τη διαδικασία αυτή, ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να προπληρώνει το προϊόν και να διεκδικεί στη συνέχεια τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Απλά θα καταβάλει τη συμμετοχή του, αν προβλέπεται. Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται να αναζητεί ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ για την έγκριση του παραπεμπτικού, αλλά η διαδικασία θα γίνεται άμεσα και ηλεκτρονικά.
Βέβαια, αρκετά προϊόντα διατίθενται ήδη από τα φαρμακεία, που θεωρούνται ήδη συμβεβλημένοι και πιστοποιημένοι πάροχοι. Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί διακινούν το 90% των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, οπότε η διαδικασία ενεργοποιείται άμεσα, αφού η βάση άνοιξε χθες και για τα φαρμακεία.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να εισάγει την σύνδεση των ειδών με ειδικό barcode, που θα επιτρέψει στον οργανισμό να παρακολουθεί ακριβώς πόσα προϊόντα εισάγονται και πόσα πωλούνται/εκτελούνται, αποφεύγοντας σπατάλες και απάτες. Στόχος είναι αυτό το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή από το Μάρτη. Τα μοναδικά αυτά barcode θα επιτρέψουν, δηλαδή, την παρακολούθηση της δαπάνης ανά κωδικό είδους ή εισαγωγέα και όχι ανά κατηγορία, αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που χρειάζονται οι ασφαλισμένοι. Κατ’ επέκταση θα κατανέμεται αποδοτικότερα ο προϋπολογισμός, επιτρέποντας εξοικονομήσεις που θα ενισχύσουν με τη σειρά τους άλλες ανάγκες του Οργανισμού.
Οι επικεφαλής του φορέα εξετάζουν και την επέκταση του μητρώου, ώστε να επιτρέψει την καταγραφή και του εξοπλισμού κάποιων από τους παρόχους, στο πλαίσιο στρατηγικής για την ανάπτυξη των δημόσιων δομών, όπου παρατηρούνται ελλείψεις στον ιδιωτικό τομέα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ