Έγγραφο με τις υποχρεώσεις γιατρών, ελεγκτών ιατρών και παρόχων γύρω από τη σύνταξη και εκτέλεση συνταγών για αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και σκευάσματα ειδικής διατροφής εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, μετά και τη σύναψη των νέων σχετικών συμβάσεων διάθεσης των προϊόντων αυτών.
Μεταξύ άλλων, το έγγραφο (επισυνάπτεται) τονίζει την υποχρέωση των θεραπόντων θατρών να συμμορφώνονται με τα οριζόμενα στον ΕΚΠΥ, να ελέγχουν το βιβλιάριο υγείας για να ταυτοποιούν ότι το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται ή εικονίζεται, να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη γνωμάτευση και να χορηγούν αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και σκευάσματα ειδικής διατροφής σχετικής με τη νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητάς τους, αλλά και να ελέγχουν από το βιβλιάριο υγείας τυχόν προηγούμενη συνταγογράφηση για την ίδια νόσο.
Σε ό,τι αφορά τους ελεγκές ιατρούς ξεκαθαρίζονται ότι δεν μπορεί να ειναι και οι θεράποντες ιατροί, ταυτόχρονα, ενώ καλούνται να ελέγχουν την ορθή συμπλήρωση κάθε γνωμάτευσης. Οι πάροχοι θα πρέπει να έχουν σε άμεση ζήτηση τα προϊόντα, δεν θα πρέπει να έχουν “οποιαδήποτε συνεργασία με ιατρούς με σκοπό την καθ’ υπαγόρευσιη συνταγογράφηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής”. Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ έχει το δικαίωμα να ενεργεί έλεγχο σχετικά με την τήρηση των όρων της σύμβασης που έχουν υπογράψει και σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες να επιβάλουν κυρώσεις.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ OΔΗΓΙΕΣ

ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες συνταγογράφησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού & σκευασμάτων ειδικής διατροφής
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Κρίση στην επάρκεια αίματος: Σοβαρές ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο
Η προκήρυξη 2Κ/2026 φέρνει τη μεγαλύτερη ενίσχυση φυσικοθεραπευτών στο ΕΣΥ εδώ και 15 χρόνια
Ημερίδα ΕΟΦ : Νέα στρατηγική, ψηφιακός μετασχηματισμός και ενίσχυση της φαρμακευτικής πολιτικής
Νέο πλαίσιο εφημεριών για φαρμακοποιούς και επιστήμονες υγείας στα νοσοκομεία και άλλες δομές το 2026
Υποβάθμιση μαιευτικής φροντίδας: Η ΝΙΚΗ αποδίδει πολιτικές ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας
Νέο πλαίσιο για την Ψυχική Υγεία: Ρυθμίσεις που αλλάζουν τον χάρτη εποπτείας και ποιότητας















Comments (0)