Η επιτροπή εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε χθες προκαταρκτική οδηγία για επαναληπτικό εμβολιασμό έναντι της covid-19. Συστήνει ο εμβολιασμός να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η προστασία σε όσους είναι πιο ευάλωτοι έναντι της COVID-19 πριν από τους χειμερινούς μήνες και την έλευση της γρίπης.
Μάλιστα, η επιτροπή συστήνει ο εμβολιασμός με μία αναμνηστική δόση έναντι της covid-19 να γίνει σε συνδυασμό με μία δόση εμβολίου έναντι της εποχικής γρίπης. Η επιτροπή προτείνει ο επαναληπτικός εμβολιασμός με μία επιπλέον δόση να πραγματοποιηθεί σε 2 φάσεις:
- Η πρώτη φάση να αφορά τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα άνω των 16 ετών, τους τροφίμους γηροκομείων/ μονάδων μακροχρόνιας φροντίδας, τα άτομα άνω των 70 ετών, τους επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας και όσοι είναι ευάλωτοι κλινικά.
- Η δεύτερη φάση να αφορά όλους τους ενήλικες άνω των 50 ετών, άτομα 16-49 ετών, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου από γρίπης ή covid-19 και εκείνους που διαβούν με ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Όσον αφορά τους νεότερους ενήλικες, η επιτροπή επισημαίνει ότι καθώς οι περισσότεροι νεότεροι ενήλικες θα λάβουν τη δεύτερη δόση εμβολίου COVID-19 στα τέλη του καλοκαιριού, τα οφέλη του αναμνηστικού εμβολιασμού σε αυτήν την ομάδα θα εξεταστούν αργότερα όταν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.
Ο αναμνηστικός εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με τα ήδη διαθέσιμα εμβόλια και η επιτροπή αναφέρει ότι τα εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παραλλαγές ανησυχίας δεν θα είναι διαθέσιμα εγκαίρως για αναμνηστικό εμβολιασμό αυτό το φθινόπωρο. Η χρήση εναλλακτικών εμβολίων και άλλες λεπτομέρειες θα εξεταστούν αργότερα, όταν θα υπάρχουν νεότερα δεδομένα και θα εκδοθούν οι οριστικές συστάσεις.