Η AcuSurgical ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης παγκοσμίως χειρουργικής επέμβασης αμφιβληστροειδούς που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του πρωτοποριακού ρομπότ οφθαλμολογίας της, Luca™. Η επέμβαση-ορόσημο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης από τη Δρ Fanny Nerinckx, αποτελώντας ορόσημο στον τομέα της χειρουργικής του αμφιβληστροειδούς.
Νέα σελίδα ανοίγεται για τις επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς, με τη νέα ρομποτική χειρουργική πλατφόρμα, η οποία έχει σχεδιαστεί για να χειρουργεί δομές τόσο μικροσκοπικές όσο το κλάσμα μιας τρίχας, αντιμετωπίζοντας ασθένειες του αμφιβληστροειδούς που επηρεάζουν περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, όπως μετέδωσε το ophthalmologybreakingnews.com. Δεδομένου ότι ένα στα τρία άτομα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ασθένεια του αμφιβληστροειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτών των εξελίξεων είναι βαθύς.
Το Luca™ θέτει νέα πρότυπα χειρουργικής ακρίβειας, ενισχύοντάς την κατά είκοσι φορές, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του χειρουργού να εκτελεί περίπλοκες επεμβάσεις με βελτιωμένο έλεγχο. Αυτό το άλμα στην τεχνολογία όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα των σημερινών χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά ανοίγει ακόμη το δρόμο για καινοτόμες θεραπείες για παθήσεις όπως είναι ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας (AMD), η διαχείριση των οποίων αποτελούσε προηγουμένως πρόκληση.
Η Dr. Fanny Nerinckx, οφθαλμίατρος και χειρουργός αμφιβληστροειδούς στο UZ (Universitair Ziekenhuis) Gent, και η ομάδα της, στο παρελθόν , βοήθησαν έναν ασθενή με Χρωστική Αμφιβληστροειδίτιδα (RP), μια σπάνια κληρονομική ασθένεια των ματιών, χάρη σ’ ένα εμφύτευμα στον αμφιβληστροειδή, που αναφέρεται ως βιονικό μάτι , να μπορέσει και πάλι να παρατηρεί μοτίβα μετά από χρόνια τύφλωσης. Πλέον διακρίνει σχήματα και σιλουέτες των ανθρώπων.
Αναφερόμενη στην πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση η Dr. Fanny Nerinckx, ανώτερη χειρουργός υαλοειδούς οφθαλμού εξήγησε ότι «Χειρουργούσα τον ασθενή μου με δύο εργαλεία και το ρομπότ της AcuSurgical παρείχε ένα απαράμιλλο επίπεδο ελέγχου και ακρίβειας. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για την ειδικότητά μας και προσφέρει νέες χειρουργικές δυνατότητες για τη θεραπεία των ασθενών μας».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της AcuSurgical, Christoph Spuhler εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για αυτό το σημαντικό επίτευγμα ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι που ένας ασθενής χειρουργήθηκε αποτελεσματικά και με ασφάλεια σήμερα χρησιμοποιώντας τη νέα μας τεχνολογία. Η Luca ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της χειρουργικής του αμφιβληστροειδούς με προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη οπτικοποίηση, και θα οδηγήσει σε μια ολόκληρη ομάδα νέων επαναστατικών θεραπειών για τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς. Προχωρώντας προς τα εμπρός, σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την εγγραφή στην κλινική μελέτη για να υποστηρίξουμε τη μελλοντική κανονιστική καταχώριση του ρομπότ μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».
Άξιο λόγου είναι πως πλέον η AcuSurgical δίνει έμφαση στην ολοκλήρωση της εγγραφής στην κλινική μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη για τη μελλοντική κανονιστική έγκριση του Luca™ τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Αυτή η επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση όχι μόνο αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη στην οφθαλμολογία, αλλά και προαναγγέλλει μια νέα εποχή δυνατοτήτων για τη θεραπεία των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς, φέρνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από αυτές τις παθήσεις παγκοσμίως.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ