Ασαφή παραμένουν πολλά σημεία που αφορούν στη μηδενική συμμετοχή των ανασφαλίστων και των απόρων στο φάρμακο, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι φορείς – αν και θετικοί στην πρωτοβουλία – να έχουν μια επιφυλακτική στάση.
«Στην πολύ δύσκολη περίοδο για τους Έλληνες πολίτες, δεν μπορεί κανείς να μην αποδεχθεί την ορθότητα της πρόσφατης εγκύκλιου για την κάλυψη των ανασφάλιστων μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων» τονίζει ο Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος ΠΦΣ. Ζητάει, ωστόσο, διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας, επισημαίνοντας ότι των επίσημων ανακοινώσεων από το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ενημέρωση ή συντονισμός των μελών του. «Οι Έλληνες Φαρμακοποιοί κατανοούν και αποδέχονται την υψηλό κοινωνικό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν, αρκεί η Πολιτεία να τους στηρίζει και να μην υποσκάπτει την βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Λουράντος τονίζει πως το μέτρο δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος των υπολοίπων ασφαλισμένων. «Η αύξηση της δαπάνης που θα επέλθει με δεδομένο το ανελαστικό ανώτατο όριο της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγήσει σε περικοπές φαρμάκων» προειδοποιεί σχετικά. Εφιστά, ακόμη, την προσοχή του υπουργείου σχετικά με τη μη κοστολογημένη και μη ελεγχόμενη δαπάνη που ενδεχομένως θα προκύψει, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να σηκώσουν και αυτό το βάρος.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ