Η κατανάλωση πάνω από δύο αναψυκτικών διαίτης την ημέρα από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό έδειξε μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Stroke, που εκδίδει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Βέβαια, πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης, που εντοπίζει μία στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στα αναψυκτικά διαίτης και το εγκεφαλικό και δεν αφορά αιτιολογική συσχέτιση. Δηλαδή, η μελέτη δεν τεκμηριώνει ότι η κατανάλωση των αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά προκαλεί εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 81.714 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (ηλικίας 50-79 ετών στην αρχή) που συμμετείχαν στη μελέτη Women’s Health Initiative και παρακολούθησαν τα αποτελέσματα της υγείας τους κατά μέσο όρο για περίπου 12 χρόνια.
Κατά την τριετή αξιολόγηση, οι γυναίκες ανέφεραν πόσο συχνά κατά τους προηγούμενους 3 μήνες είχαν καταναλώσει διαιτητικά ποτά, όπως αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, με τεχνητά γλυκαντικά, σόδες και ποτά φρούτων. Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν δεν περιείχαν πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο τεχνητό γλυκαντικό, που περιείχαν τα ποτά.
Τα αποτελέσματα ελήφθησαν μετά από τη στάθμιση διαφόρων, γνωστών παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν στους άνδρες ή στις νεότερες γυναίκες. Ακόμη, η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα, που έχουν αναφέρει οι ίδιες οι γυναίκες για την κατανάλωση διαιτητικών ποτών.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν διαιτητικά αναψυκτικά λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα ή καθόλου, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα ποτά την ημέρα ήταν:
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι για ορισμένες γυναίκες, όπως στις παχύσαρκες (χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο ή διαβήτη) και στις Αφροαμερικανές.
Η καθηγήτρια Yasmin Mossavar-Rahmani
«Πολλοί άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, πίνουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, για να μειώσουν τις θερμίδες στη διατροφή τους. Η έρευνά μας και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να μην είναι ακίνδυνα και η υψηλή κατανάλωση σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων», δήλωσε η Yasmin Mossavar-Rahmani, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση, που διαπίστωσε ότι υπήρξε ανεπαρκής επιστημονική έρευνα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά σε θερμίδες ζαχαρούχα ποτά κάνουν – ή όχι – κακό στην καρδιαγγειακή υγεία σε μικρά παιδιά, εφήβους ή ενήλικες. Αναγνωρίζει ότι τα διαιτητικά ποτά μπορούν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση των υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες αναψυκτικών, αλλά συνιστά το νερό (απλό, ανθρακούχο και χωρίς ζάχαρη) ως την καλύτερη επιλογή για ποτό χωρίς θερμίδες.
Η καθηγήτρια Rachel K. Johnson
«Δυστυχώς, η τρέχουσα έρευνα δεν παρέχει επαρκή στοιχεία για τις επιδράσεις των διαφόρων γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία ότι ο περιορισμός της χρήσης των διαιτητικών ποτών είναι το πιο συνετό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για την υγεία μας», δήλωσε η Rachel K. Johnson, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ