Στην «τσιμπίδα» του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) φέρεται πως βρίσκεται υπόθεση κακοδιοίκησης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Σύμφωνα με πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, στην υπόθεση εμπλέκονται δικηγόρος και όργανα διοίκησης του νοσοκομείου, οι οποίοι για διάστημα πέρα της δεκαετίας, ζημίωναν το νοσοκομείο.
Εκτιμάται ότι το νοσοκομείο επιβαρύνθηκε με 132.549 ευρώ, χωρίς τους τόκους, ενώ «δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη ακόμη στο σύνολό τους όλες οι αξιώσεις που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του ελέγχου του ΣΕΥΥΠ» κατά το πόρισμa.
Στα ίχνη απάτης φαίνεται ότι είναι το ΣΕΥΥΠ που είχε στήσει δικηγόρος με αγωγές σε βάρος του νοσοκομείου, ενώ φέρονται κάποια διοικητικά όργανα να «παραλείπουν» να αντιδρούν με ένδικα μέσα. Συνεπώς, κατά τη τακτική αυτή να εξαντλείται η δυνατότητα νομικής απάντησης που είχε στις δικαστικές διαμάχες.
Ως εκ τούτου, το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών έμπαινε σε διαδικασία δαπανών για τα ποσά όταν επιδικάζονταν, συμμορφούμενο στις δικαστικές αποφάσεις που κέρδιζε ο δικηγόρος, καθώς τους τόκους και την πληρωμή του εντολοδόχου δικηγόρου που οριζόταν από το ΔΣ να εκπροσωπήσει το Νοσοκομείο στις συνεχείς αγωγές.
Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίχθηκε όταν το 2015 μια διοικητική υπάλληλος εντόπισε την «πολιτική» που ακολουθούνταν να μην απαντά το νοσοκομείο με ένδικα μέσα στον εν λόγω δικηγόρο , εβώ παρατηρήθηκε ότι δεν ασκούνταν κανένα ένδικο μέσο κατά της πρωτόδικης απόφασης, που ήταν σε βάρος του νοσοκομείου.
Σε πρώτο στάδιο διαπιστώθηκε ότι υφίσταντο τέσσερις αγωγές κατά του νοσοκομείου, με τις οποίες ζητούσε επιδόματα, όπως στους άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά χωρίς να ακολουθούνται οι πρέπουσες διοικητικές διαδικασίες και παρακάμπτοντας πάντα τη Διοικητική Υπηρεσία.
Αποτέλεσμα ήταν τα αιτήματα να συζητούνται στο ΔΣ με προφορική εισήγηση του εκάστοτε προέδρου του Δ.Σ., ως Οικονομικό θέμα και εκτός Ημερήσιας Διάταξης. Στη συνέχεια, γινόταν ανάθεση σε συγκεκριμένο δικηγόρο ως εντολοδόχο.
Στο φάκελο της υπόθεσης περιγράφεται ότι το ΔΣ είχε λάβει απόφαση να μη ασκεί ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων αποφάσεων, με αποτέλεσμα να καθίστανται τελεσίδικες οι πρωτόδικες αποφάσεις και δεδικασμένο, στη συνέχεια να είναι αμετάκλητες, «παγιδεύοντας» με αυτό το τρόπο το νοσοκομείο.
Στο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ σημειώνεται ότι δεν υπήρξε αίτημα για εισηγήσεις – προτάσεις των αρμόδιων υποδιευθύνσεων για το θέμα.
Ωστόσο, οι Επιθεωρητές καταλογίζουν όμως ευθύνες στη Διοικητική – Οικονομική Υπηρεσία του νοσοκομείου «η οποία παρακάμφθηκε κατ’ επανάληψη αλλά και παρέλειψε η ίδια να προβεί σε ενέργειες αρμοδιότητάς της».
Η υπόθεση δεν έχει κλείσει καθώς το ΣΕΥΥΠ ζητά της έκθεση να επιληφθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών για τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων αλλά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών για τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων. Ωστόσο, ακόμη αναμένονται εξελίξεις περί πειθαρχικής ή ποινικής ευθύνης.
Πηγή:sinidisi.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ