Ξεκαθαρίζω ότι δεν αμφισβητώ τις προθέσεις των κυβερνώντων. Τουναντίον, γνωρίζω ότι εργάζονται σκληρά και με πάθος. Πλέον, όμως, αμφισβητώ ευθέως τη δυνατότητα να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Και για χάρη των παιδιών μου, εύχομαι να πέφτω έξω…
Καλά θα με ρωτήσει κανείς: Μύγα σε τσίμπησε; Ναι. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι ότι χθες διέρρευσαν οι «προτάσεις» της ομάδας εργασίας, που είχε συσταθεί για την περίθαλψη των ανασφαλίστων. Η μύγα που με τσίμπησε λοιπόν είναι ότι η επιτροπή απαρτίζεται από άσχετους ημέτερους ή γραφειοκράτες…
Δεν θα αναφέρω ονόματα. Άλλωστε δεν έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Με την μικρόνοη νοοτροπία που κρύβεται πίσω από την επιλογή τους τα έχω πάρει.
Αυτή άλλωστε είναι μία από τις κύριες αιτίες, που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τα ίδια και χειρότερα έκαναν και οι προηγούμενοι. Ήλπιζα ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς θα λειτουργούσε διαφορετικά.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η επιτροπή είχε συνολικά 9 μέλη, από τα οποία τέσσερα ήταν σύμβουλοι και συνεργάτες των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών Ξανθού, Κουρουμπλή, Στρατούλη και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλουπούλου.
Τα υπόλοιπα πέντε ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Δηλαδή, ουδείς, με εμπειρία και γνώση από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υπηρεσίες υγείας στην εξυπηρέτηση ανασφαλίστων και γενικότερα στη λειτουργία τους.
Ακόμη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν παύουν να είναι γραφειοκράτες, οι οποίοι δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργούν νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Φαντάζομαι άλλωστε ότι για να συνεισφέρουν στην επιτροπή θα ζήτησαν ενημέρωση από κάποιους στα νοσοκομεία…
Πώς λοιπόν με αυτή τη σύνθεση μπορεί να κάποιος να δεχθεί τις προτάσεις της επιτροπής ως τις πλέον κατάλληλες και ενδεδειγμένες; Άλλωστε, από όσα έχουν διαρρεύσει, το πόρισμα της επιτροπής δεν μας είπε και τίποτε που δεν ξέραμε:
Χωρίς καμία τεκμηρίωση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ανασφάλιστοι είναι περίπου 2,5 εκατ. άτομα. Και πως το κόστος θα υπερδιπλασιαστεί από τα 150 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2014.
Βέβαια, επειδή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφεύγει να κάνει συνεντεύξεις Τύπου δεν είμαι σε θέση να σας πω με ποιο τρόπο υπολογίστηκαν τα 150 εκατ. ευρώ. Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, αναφέρω ότι πέρσι οι λειτουργικές δαπάνες (πλην μισθών) του ΕΣΥ ήταν 1,63 δις ευρώ. Δηλαδή, αντιπροσώπευαν περίπου το 9% του λειτουργικού κόστους…
Σημειώνω εδώ ότι η οικονομική διάσταση του θέματος επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το εισιτήριο των 5 ευρώ από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Μέτρο το οποίο απέφερε συνολικά στα νοσοκομεία περίπου 16-20 εκατ. ευρώ το χρόνο και είχε εξελιχθεί σε μία υπολογίσιμη πηγή εσόδων. Υπάρχουν νοσοκομεία, στα οποία ετησίως τα έσοδα ήταν γύρω στις 300-400.000 ευρώ…
Ακόμη, φαίνεται ότι είχε βάση αυτό που είχε προτείνει ο Άδωνις, όταν υπερασπιζόταν την αύξηση του εισιτηρίου από 5 σε 20 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους ως ένα μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους ανασφάλιστους.
Με εισιτήριο 20 ευρώ, τα έσοδα των νοσοκομείων θα αυξάνονταν στα 80-100 εκατ. και θα καλύπτονταν ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού βάρους των νοσοκομείων από τους ανασφάλιστους. Τόσα και τόσα έχουμε πληρώσει. Στο κάτω κάτω, εδώ θα έπιαναν τόπο.
Δεν χρειαζόταν επίσης ομάδα εργασίας για να μάθουμε ότι αν αρθούν τα όποια εμπόδια στην πρόσβαση των ανασφαλίστων, είναι πιθανόν να προκληθεί «έμφραγμα» στη γενικότερη λειτουργία των νοσοκομείων, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.
Ποιος άλλος θα μπορούσε να συμμετέχει στην ομάδα εργασίας, ώστε πράγματι να είχαμε ελπίδες ότι η Ομάδα Εργασίας θα είχε μέλη ανθρώπους με γνώση; Πολύ απλά στελέχη νοσοκομείων, που αποδεδειγμένα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στα οποία απευθύνονται ανασφάλιστοι. Έμπειροι οικονομολόγοι υγείας ή ειδικοί στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να συμμετέχουν διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας μεγάλων νοσοκομείων, προϊστάμενοι γραφείων κίνησης, διοικητικοί ή οικονομικοί διευθυντές νοσοκομείων, ακόμη και προϊστάμενοι νοσηλευτικής υπηρεσίας και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί.
Αλήθεια, πού είναι οι ασθενείς; Είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς κάποιον εκπρόσωπο από σύλλογο ασθενών; Επίσης, από κάποιο κοινωνικό ιατρείο; Θα μου πει κάποιος ότι το πόρισμα θα μπει σε διαβούλευση. Αυτό είναι πρόφαση…
Θα έλεγα και διοικητές νοσοκομείων. Αλλά αυτούς θέλει να τους διώξει σούμπιτους ο Κουρουμπλής. Όχι για να επιλέξει επιτέλους με αξιοκρατική διαδικασία τους πιο ικανούς στη διοίκηση νοσοκομείων, αλλά απλώς για να βάλει τους δικούς του…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ