Ο πρώτος βιο-ομοειδής αιμοποιητικός παράγοντας είναι πλέον γεγονός. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μία νέα ερυθροποιητίνη άλφα της Pfizer, που είναι βιο-ομοειδές του αντίστοιχου προϊόντος (Epogen/Procrit) της Amgen.
Η έγκριση αφορά όλες τις ενδείξεις, δηλαδή, το νέο βιο-ομοειδές θα μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις αναιμίας, που οφείλεται σε χρόνια νεφρική νόσο, σε άτομα με HIV που λαμβάνουν θεραπεία με ζιδοβουδίνη και σε ασθενείς που παίρνουν μυελοκατασταλτική χημειοθεραπεία κλπ.
Η αναιμία είναι παθολογική κατάσταση του οργανισμού, κατά την οποία κυκλοφορεί μικρότερη ποσότητα από τη φυσιολογική ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Δεν αποτελεί νόσο, αφού είναι αποτέλεσμα διαφόρων ασθενειών. Στα συμπτώματα του ασθενούς με αναιμία συμπεριλαμβάνονται ταχυκαρδία, αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια στην κόπωση, φύσημα, ζάλη, εμβοές στα αυτιά, κεφαλαλγία.
Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία περιέχει σίδηρο. Ο κύριος ρόλος της είναι να δεσμεύει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο αίμα και στη συνέχεια να το απελευθερώνει στους ιστούς. Ο σίδηρος, ως μέρος της αιμοσφαιρίνης, συμβάλλει σημαντικά ώστε να προσδεθεί το οξυγόνο στο μόριο της αιμοσφαιρίνης.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα διατηρείται σταθερή χάρη στην αυστηρή ισορροπία μεταξύ παραγωγής των ερυθροκυττάρων στο μυελό των οστών και καταστροφής τους στον σπλήνα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται με την επίδραση μιας ορμόνης που λέγεται ερυθροποιητίνη. Εκτός από αυτήν, χρειάζονται και θρεπτικές ουσίες, κυρίως σίδηρος, βιταμίνη Β12, και φολικό οξύ.
Μερικές φορές όμως, η ισορροπία παραγωγής και καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να χαθεί και αυτό να οδηγήσει σε αναιμία. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν παράγει ικανοποιητική ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων, τότε δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη και μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα αναιμίας. Από την άλλη, στην αιμολυτική αναιμία η ταχύτητα παραγωγής των ερυθροκυττάρων είναι φυσιολογική, αλλά αυτά καταστρέφονται γρηγορότερα από το φυσιολογικό.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ