Στην ανάπτυξη γρήγορων τεστ για τον SARS-CoV-2 που θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι έχουν επιδοθεί 24 εταιρείες, όπως αυτά που ανιχνεύουν τον HIV ή τα τεστ εγκυμοσύνης. Ήδη στις ΗΠΑ πολλά παρόμοια τεστ χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά δεν υφίσταται ένα αξιόπιστο και εύκολο στη χρήση γρήγορο τεστ για τον κοροναϊό δεν υπάρχει, ενώ πρόβλημα εκτιμάται ότι θα υπάρξει με το κόστος.
Στο δημοσίευμα της Rita Rubin, στο περιοδικό JAMA για τη χρησιμότητα των γρήγορων τεστ που ανιχνεύουν αντιγόνα του νέου κορoναϊού, αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, και προτείνοντας τρόπους για την ορθολογική χρήση τους. Οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ουρανία Τσιτσιλώνη (Τμήμα Βιολογίας), Εύη Λιανίδου (Τμήμα Χημείας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), παρουσιάζουν τα κυριότερα σημεία του άρθρου.
Το 40% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS–CoV-2 δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, αλλά εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό, σύμφωνα με τον παθολόγο και επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο Harvard, καθηγητή Michael Mina. Επομένως, ένα γρήγορο τεστ των προσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών ατόμων θα αναχαίτιζε την εξάπλωση του SARS-CoV-2.
Προς το παρόν έχουν πάρει το «πράσινο φως» έξι γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις 26 Αυγούστου.
Μείζονος σημασίας θεωρείται ότι είναι το ζήτημα των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων από τα γρήγορα τεστ.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι ένα γρήγορο τεστ με ευαισθησία 90% θα ήταν καλύτερο από το 70% των διαθέσιμων γρήγορων τεστ αντιγόνου, όμως ακόμα και η 70% ευαισθησία ενός γρήγορου και φθηνού τεστ μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για παράδειγμα για το άνοιγμα των σχολείων ή των κολλεγίων.
Επίσης, εμπόδιο θα αποτελέσει και η ποσότητα, δηλαδή οι εταιρείες να παράγουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια τεστ που θα χρειαστούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση. Επί του θέματος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller Rajiv Shah σημείωσε «για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας απαιτείται μαζική αύξηση των γρήγορων τεστ σε 200 εκατομμύρια το μήνα. Αυτή τη στιγμή … δεν είμαστε ούτε στα 25 εκατομμύρια το μήνα».
Γι’ αυτό τον λόγο έχει προταθεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίων, να επενδύσει παρόμοια ποσά για να βελτιώσει τη διάγνωση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ