Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), για τη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία των έφηβων-μαθητών στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους από 45 χώρες της Ευρώπης και τον Καναδά.
Η έρευνα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και συνθηκών στη ζωή των εφήβων: σωματική και ψυχολογική υγεία/ευεξία, οικογένεια και επικοινωνία με τους γονείς, σχολικό περιβάλλον, bullying και βίαιοι καυγάδες, διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα και παχυσαρκία, επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, χρήση κάνναβης και σεξουαλική συμπεριφορά.
Τα διεθνή δεδομένα προέρχονται από τη Διακρατική Έκθεση του ερευνητικού Προγράμματος HBSC/WHO «Spotlighton adolescent health and well-being», ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, τα δεδομένα προέρχονται από μελέτη του ΕΠΙΨΥ και αφορούν το 2018.
Στην έρευνα στη χώρα μας συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.845 μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου από 238 σχολικές μονάδες. Διενεργήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Κατόπιν γονικής συναίνεσης, οι μαθητές απάντησαν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο που χορηγήθηκε ομαδικά στις τάξεις του δείγματος χωρίς (ή με διακριτική) την παρουσία εκπαιδευτικών. Η έρευνα του 2018 υλοποιήθηκε χάρη στην εθελοντική συμβολή μελών ΔΕΠ και φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και χρηματοδοτήθηκε μερικώς από τον ΟΚΑΝΑ και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Προαγωγή της Γνώσης στις Ψυχικές Διαταραχές».
Συνοπτικά, σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, τα ευρήματα καταδεικνύουν τουλάχιστον δύο πεδία αισιοδοξίας αλλά κι έναν αντίστοιχο αριθμό προβληματισμού:
Σύμφωνα με την Άννα Κοκκέβη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλής του Τομέα Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών του ΕΠΙΨΥ, «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα ποσοστά των εφήβων που αναφέρουν ότι λαμβάνουν μεγάλη υποστήριξη από τους γονείς και από την παρέα τους είναι υψηλότερα στη χώρα μας συγκριτικά με τις περισσότερες από τις χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα—ενδεικτικό του ότι ο κοινωνικός ιστός συνεχίζει να προσφέρει στους νέους μας ένα αίσθημα ασφάλειας, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό σε συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του covid-19.»
«Ωστόσο» – όπως αναφέρει η Επιστ. Υπεύθυνη του ελληνικού σκέλους της έρευνας – «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι το σχολείο παραμένει στη χώρα μας ένα περιβάλλον το οποίο, αντί να αποτελεί εστία άντλησης ικανοποίησης και στήριξης για τα νεαρά του μέλη, φαίνεται να αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους εφήβους με αρνητικά συναισθήματα και δυσπιστία. Το παραπάνω οφείλει να μάς προβληματίσει όλους και ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία παίζει έναν ισχυρό διαμορφωτικό ρόλο στις εμπειρίες και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών».
Τα κύρια ευρήματα
Οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν:
Επικοινωνία με ηλεκτρονικά μέσα
Ψυχοκοινωνική υγεία
Σεξουαλική συμπεριφορά
Χρήση ουσιών
Bullying και βίαιη συμπεριφορά
Σχολικό περιβάλλον
Οικογένεια και φίλοι
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ