Εναλλακτική λύση έχουν πλέον οι νεφροπαθείς που εισέρχονται στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης νέα μέθοδο χωρίς χειρουργική τομή. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρτηριοφλεβική αναστόμωση μπορούν να αποκτήσουν γρήγορα πρόσβαση σε απαραίτητη θεραπεία χωρίς τις συνήθεις επιπλοκές.
Η τεχνική εφαρμόζεται από το Κέντρο Αγγειακών Προσπελάσεων του Ερρίκος Ντυνάν. Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδο Ellipsys εφαρμόστηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Α, διευθυντή του αντίστοιχου Κέντρου στο Νοσοκομείο Saint Joseph στο Παρίσι Αλέξανδρο Μάλλιο.
Συγκεκριμένα, εφαρμόστηκε σε 50χρονη ασθενή από την Αθήνα, με τη δημιουργία αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας διαδερμικά, χωρίς χειρουργική τομή με τη χρήση ενός καθετήρα (Ellipsys) που ενώνει τα αγγεία με τη χρήση θερμοσύντηξης. Επισημαίνεται ότι η ασθενής πήρε εξιτήριο την ίδια μέρα από το νοσοκομείο και δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί μετά την επέμβαση.
«Αναμφίβολα, πρόκειται για μια τεχνική που σηματοδοτεί το μέλλον. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια χρειάζονται μια αγγειακή προσπέλαση (φίστουλα) καλής ποιότητας, η οποία μπορεί να αντέξει επανειλλημένες παρακεντήσεις για πολλά χρόνια. Ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας αυτής της προσπέλασης εδώ και πολλές δεκαετίες αφορούσε μια χειρουργική επέμβαση για τη σύνδεση μιας αρτηρίας με τη φλέβα με χρήση χειρουργικών ραμμάτων. Η διαδικασία της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης με τη χρήση του συστήματος Ellipsys επιτρέπει πλέον τη δημιουργία μιας νέας σύνδεσης μεταξύ αρτηρίας και φλέβας με ελάχιστη επέμβαση. Αυτή η μη χειρουργική διαδικασία προσφέρει πλεονεκτήματα, όπως μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, λιγότερο πόνο και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους», επεσήμανε ο κ. Μάλλιος μετά την επέμβαση. Άξιο λόγου είναι ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρτηριοφλεβική αναστόμωση με τη μέθοδο Ellipsys μπορούν να αποκτήσουν γρήγορα πρόσβαση σε απαραίτητη θεραπεία χωρίς τις συνήθεις επιπλοκές που σχετίζονται με τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Ειδικότερα, το σύστημα Ellipsys προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων για τη δημιουργία αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης, καθώς: – Επιτρέπει μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, εξαλείφοντας την ανάγκη για ανοικτή χειρουργική επέμβαση και μειώνοντας τραύματα στους ιστούς. – Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών, καθώς οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης, ενώ δεν παραμένει κανένα υλικό εσωτερικά στον οργανισμό. – Συνοδεύεται από λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο για τους ασθενείς, ενώ καθιστά τη νέα μέθοδο κατάλληλη για ασθενείς με ιδιαίτερη ευαισθησία στις χειρουργικές επεμβάσεις, όπως και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για τους οποίους αντενδείκνυται η παραδοσιακή χειρουργική. Επίσης, το Κέντρο Αγγειακών Προσπελάσεων του Ερρίκος Ντυνάν, με την καθοδήγηση του κ. Μάλλιου, προχώρησε πρόσφατα και σε πρωτοποριακή επέμβαση για την τοποθέτηση σε αιμοκαθαιρόμενο ασθενή συσκευής VasQ, η οποία είναι η μοναδική παγκοσμίως που αποτρέπει τη δημιουργία στενώσεων και βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση της αγγειακής προσπέλασης. Άξιο λόγου είναι πως το Ερρίκος Ντυνάν εκσυγχρόνισε πλήρως τη Νεφρολογική Κλινική με την εγκατάσταση μηχανήματων αιμοκάθαρσης τελευταίας τεχνολογίας (6008 CAREsystem) και στις 30 κλίνες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού..
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ