Casus belli αποτελεί για το αναπηρικό κίνημα η απαίτηση των δανειστών για αλλαγές στο σύστημα παροχών αναπηρίας, μέσω της εισαγωγής της λεγόμενης “λειτουργικότητας”.
Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι θεσμοί είναι η αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων. Αυτό ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνει με τον καλύτερο τρόπο σύμφωνα με το ICF. Ένα διεθνές εγχειρίδιο που έχει καταρτίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με τους εταίρους μας, το “εργαλείο” αυτό οδηγεί μέσω της επιστημονικής αξιολόγησης, τεκμηρίωσης και ταξινόμησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας του ατόμου, στην πιστοποίηση των δικαιωμάτων του για παρεμβάσεις υποστήριξης του. Το ICF εξετάζει, μεταξύ άλλων, την ικανότητα του ανάπηρου να αντιεμτωπίσει τα καθημερινά του προβλήματα, την ικανότητα για εργασία, τα εισοδηματικά κριτήρια, τα περιουσιακά στοιχεία, το μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.
Σχετική ρύθμιση περιλαμβάνει το άρθρο 215 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο θεσπίζεται η εφαρμογή ενός “πιλοτικού” προγράμματος στην Περιφέρεια Αττικής, γι’ αυτούς που υποβάλλουν πρώτη φορά αίτηση για αναπηρικά επιδόματα. Τοποθετούμενος στη Βουλή για τις διατάξεις που αφορούν στους αναπήρους όπως η συγκεκριμένη, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Λυμβαίος, ξεκαθάρισε ότι η χρήση του προαναφερόμενου “εργαλείου” βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το χώρο που εκπροσωπεί.
“Η απαίτηση των δανειστών της χώρας για την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας είναι παράλογη, αδικαιολόγητη και εχθρική” τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το ICF, “κάηκε” στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία.
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός και μοναδικού φορέα απονομής και πληρωμής επιδομάτων. “Το αναπηρικό κίνημα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία απλοποιεί τη διαδικασία απονομής και πληρωμής επιδομάτων και απαλλάσσει τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους από περιττή γραφειοκρατία” ανέφερε σχετικά.
Για το αναπηρικό κίνημα, σύμφωνα με τον κ. Λυμβαίο, η εφαρμογή του προαναφερόμενου προγράμματος μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο εάν μέσω αυτού επιδιώκεται η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτό προϋποθέτει ότι:
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του για το θέμα, ο κ. Λυμβαίος ζήτησε από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας να επαναλάβει τη δέσμευση που έχει εκφράσει στην ΕΣΑμεΑ εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και στη Βουλή, και αυτή η δέσμευση να γίνει μέρος των πρακτικών του ελληνικού κοινοβουλίου. Όπως και έπραξε η υπουργός αμέσως μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ