Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λύματών. Οι τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις ενδεχομένως να επιφέρουν ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ.
Αναλυτικά, η νένα οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων ορίζει την μονομερή επιβάρυνση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών φαρμάκων και καλλυντικών. Πρόκειται για δαπάνη τουλάχιστον 80% του πρόσθετου κόστους της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, μέσω ενός συστήματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
Ο φαρμακευτικός κλάδος, κατά την αρχή της Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού (ΔΕΠ) όπως αυτή καθορίζεται στην Οδηγία, θα χρηματοδοτεί την απομάκρυνση των μικρορύπων από τα λύματα, ανεξάρτητα από το εάν αυτά προέρχονται από τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.
Από την μεριά της η φαρμακοβιομηχανία προειδοποιεί ότι η νέα οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων θα θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα ενώ δεν θα συνδράμει στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για την πράσινη μετάβαση. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες καθώς το κόστος διαχείρισης των λυμάτων προβλέπεται μόνο για δύο κατηγορίες βιομηχανίας. «Οποιαδήποτε εφαρμογή ενός συστήματος διευρυμένης ευθύνης παραγωγού πρέπει να γίνει με δίκαιο, προβλέψιμο, αναλογικό και αμερόληπτο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε φάρμακα από τους Έλληνες ασθενής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.
Ήδη στην γηραιά ήπειρο υφίσταται αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα φάρμακα (ΕΕ) το οποίοι προοικονομεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα για ανθρώπινη χρήση, ενώ έχει διασφαλιστεί η λήψη αναγκαίων μέτρων για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για το περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, η εισαγωγή αυστηρών ρυθμίσεων για την απομάκρυνση μικρορύπων από τα αστικά λύματα είναι αναγκαία και σημαντική γι’ αυτό και η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα υποστηρίζει τους γενικούς στόχους της νέας οδηγίας της ΕΕ και δεσμεύεται να συμβάλει αποτελεσματικά στην εφαρμογή της. Ενστάσεις προκύπτουν σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, ο οποίος ζητά μια προσέγγιση «βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και μεθόδους που θα επιτρέπουν την ανάλυση του πραγματικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων των προϊόντων που μπορεί να προκαλούν μικρορύπους και όχι μόνο των φαρμάκων και καλλυντικών».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ