Για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως ήταν φυσικό, άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες, που περιλαμβάνουν και το υπουργείο Υγείας. Φεύγει ή μένει ο Κικίλιας λοιπόν;
Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι θα μείνει. Ο κίνδυνος από τον νέο ιό παραμένει, οπότε είναι δύσκολο να γίνουν αλλαγές στο υπουργείο Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός σε όλες τις δημοσκοπήσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες του πιστώνουν την καλή αντιμετώπιση στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο κ. Κικίλιας εκτέθηκε ελάχιστα κατά τη διαχείριση του ιού. Το μεγάλο βάρος της επικοινωνίας έπεσε στους ώμους του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά, όπως επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πολλοί μάλιστα στην κυβέρνηση δεν θέλουν καν να φανταστούν πως θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αν στη θέση του κ. Τσιόδρα, ήταν ο κ. Κικίλιας.
Είναι φανερό ότι υπήρξε άνωθεν εντολή να μην μπει σε πρώτο πλάνο ο κ. Κικίλιας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλευρό των Τσιόδρα και Χαδραλιά, βρέθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για να απαντά καθημερινά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων – όσο και αν ήταν άπειρος με την επικοινωνία. Το θέμα και για εκείνον είναι αν η “πίστη” του θα είναι αρκετή για το διατηρήσει στη θέση του.
Η ουσία παραμένει ότι ο κ. Κικίλιας εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς, όταν αντικατασταθεί από τον Πρωθυπουργό, αυτό θα έχει τη μορφή αναβάθμισης και μετακίνησής του σε κάποιο «καλύτερο» και ασφαλέστερο υπουργείο. Θυμίζω ότι πέρσι ο κ. Κικίλιας βρέθηκε από καραμπόλα στο υπουργείο Υγείας, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν ο επικρατέστερος για το υπουργείο Άμυνας (ήταν άλλωστε ο αρμόδιος τομεάρχης).
Εκ των υστέρων, η αρχική επιλογή του κ. Μητσοτάκη στο πρόσωπο του κ. Κικίλια ήταν ορθή με βάση τις αρχικές του επιδιώξεις. Όπως έγινε φανερό και μέσα στην πανδημία, ο τομέας της υγείας δεν ήταν ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού πέρσι τέτοια εποχή. Είχε αποφασίσει να ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Βασίλης Κικίλιας ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του. Ήπιος, συναινετικός, με κεντρώο προφίλ, πρώην αθλητής – χωρίς να ξεχάσω και το γάμο του με τη Τζένη Μπαλατσινού – κατάφερε να αντιμετωπίσει όσα καθημερινά προβλήματα ανέκυψαν στο χώρο της υγείας. Δεν άγγιξε φυσικά κανένα σοβαρό πρόβλημα. Όπως είπαμε όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος του Πρωθυπουργού.
Όλα δείχνουν ότι οι αρχικές επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη έχουν αλλάξει άρδην. Η πανδημία έχει αναδείξει τη μεγάλη σημασία του εθνικού συστήματος υγείας. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού αξιολογούν ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχει προσδώσει ένα μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Εν κατακλείδι, αν ο Πρωθυπουργός έχει πράγματι αποφασίσει ότι θα τολμήσει αλλαγές στο σύστημα υγείας, τότε είναι φανερό ότι θα κάνει αλλαγές και στα πρόσωπα του υπουργείου Υγείας. Το μείζον ερώτημα φυσικά είναι: Ποιο πρόσωπο μπορεί να τεθεί επικεφαλής μίας μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ; Από το χώρο της ΝΔ δεν μπορεί να πάει κάπου το μυαλό μου…
Υ.Γ. Είναι πολύ πιθανό τελικά ο Πρωθυπουργός να μην τολμήσει να κάνει δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ. Συνεπώς, να μη χρειαστεί αλλαγές στο υπουργείο Υγείας…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Εξαρτάται τι σημαίνει Δομική αλλαγή. Οι αλλαγές μέχρι τώρα σαφώς ήταν αλλαγές στην επίλυση ορισμένων θεμάτων αλλά όχι στρατηγικού χαρακτήρα. Επομένως, θα πρέπει πρώτα να εκπονηθεί το Συνολικό Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της επόμενης 5ετίας, που είμαστε, που θέλουμε να πάμε , με ποιούς πόρους και με ποιο πλαίσιο αξιολόγησης της επίτευξης των στόχων σε επίπεδο μικροεπιπέδου. Αυτό θέλει σοβαρή και επίπονη μελέτη που μπορεί να πάρει 2 χρόνια για να γίνει σωστά.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ