Στην επόμενη φάση μπαίνει η διαδικασία της γενικής ανατιμολόγησης, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, έστω και στο «και 5» το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.
Λίγο πριν η εργάσιμη εβδομάδα εκπνεύσει, απόψε το απόγευμα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρόταση του Τμήματος Τιμολόγησης του Οργανισμού, μετά την επεξεργασία των αιτημάτων των φαρμακευτικών εταιριών.
Η λίστα με τις προτεινόμενες, προς το Υπουργείο Υγείας, τιμές περιλαμβάνει τελικά 9419 ιδιοσκευάσματα, αντί των 9433 κωδικών που περιείχε το προηγούμενο δελτίο.
Επιπλέον, μια πρώτη ανάγνωση του νέου προτεινόμενου δελτίου τιμών εμφανίζει περί των 950 σκευασμάτων των οποίων οι τιμές δεν εμφανίζουν μείωση, συγκριτικά με την πρόταση για την ανακοστολόγηση που μπήκε στη διαβούλευση.
Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ήταν ιδιαιτέρως επίπονη για όλους, με τους εκπροσώπους των εταιριών να περνούν το Σαββατοκύριακο στις αίθουσες του ΕΟΦ, τα στελέχη του οποίου έστελναν ειδοποιήσεις έως και το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν «κλείσει» η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή ενστάσεων (διαβάστε εδώ).
Τα λάθη των υπολογισμών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Virus παράγοντες της αγοράς ήταν αρκετά, μέρος των οποίων δεν κατέστη δυνατόν να διορθωθεί και έτσι οι εταιρίες αναμένεται να υποβάλουν τις σχετικές ενστάσεις στην ίδια την Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου Υγείας, που θα επεξεργαστεί τη λίστα.
Τα προβλήματα ήταν αποτέλεσμα κυρίως της λήψης λανθασμένων τιμών από χώρες της Ε.Ε., για τον υπολογισμό του μ.ο. των χαμηλότερων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Ιταλίας, της οποίας οι τιμές που χρησιμοποιήθηκαν δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική τιμολογιακή εικόνα.
Έτσι, αν και κάποιες τιμές διορθώθηκαν, οι περισσότερες μένει να εξεταστούν από την Επιτροπή Τιμών.
Εξοικονόμηση
Βέβαια, το ζήτημα είναι αν επιτυγχάνεται ουσιαστική εξοικονόμηση ή αν οι αλλαγές τελικά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα καλούνται να λύσουν; Μια πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η εξοικονόμηση κυμαίνεται μεταξύ 5%-6%, αλλά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τελική μέση εξοικονόμηση εξαρτάται από τον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με αποτέλεσμα στο τέλος το παραπάνω ποσοστό να μην ξεπεράσει το 2% με 3%.
Σύμφωνα με κάποιες δυσοίωνες εκτιμήσεις, η εξοικονόμηση δεν θα ξεπεράσει το 2%-3%, δηλαδή περί τα 50 με 70 εκατ. ευρώ (εδώ).
Επιτροπή Τιμών
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Επιτροπή ήταν έτοιμη να εξετάσει το Δελτίο Τιμών νέων Γενόσημων και Υβριδικών φαρμάκων, το οποίο και είναι έτοιμο από την προηγούμενη εβδομάδα (εδώ).
Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά να εξετάσει και τα δύο δελτία μαζί. Αν και σε αυτή την περίπτωση, η συνεδρίαση εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσει μερικές ημέρες.
Βέβαια, ο χρόνος πιέζει και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η Επιτροπή να χρειαστεί να συνεδριάσει ίσως και την Τρίτη.
Η τελική πρόταση του ΕΟΦ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ