Ο Άδωνις Γεωργιάδης φημίζεται ότι δεν αφήνει να πέσει τίποτε αναπάντητο. Αυτό συνέβη και με τις αναφορές της ΠΟΕΔΗΝ σε ελλείψεις στις μονάδες υγείας των νησιών, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την κατάσταση, που επικρατεί εκεί.
Ας δούμε πιο αναλυτικά ανά νησί, τι ανάφερε η ΠΟΕΔΗΝ και τι υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης ότι ισχύει:
Σύρος. Η ΠΟΕΔΗΝ ανάφερε ότι στα ΤΕΠ δεν υπάρχει γιατρός και υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος χειρουργός. Ο υπουργός σημειώνει ότι “γίνονται εφημερίες από ειδικευμένους γιατρούς και ειδικευόμενους κανονικά. Δεν υπάρχει μόνον επειγοντολόγος”.
Νάξος. Η ΠΟΕΔΗΝ ανάφερε ότι δεν υπάρχουν ακτινολόγοι και πως έχουν σταματήσει τα χειρουργεία. Ο υπουργός παραδέχεται ότι ισχύει, αλλά λέει ότι “την περασμένη Πέμπτη υπογράψαμε με ιδιωτικό θεραπευτήριο σύμβαση να δίνει άμεσα διαγνώσεις σε έκτακτα και τακτικά περιστατικά οπότε το πρόβλημα έχει λυθεί”.
Σαντορίνη. Η ΠΟΕΔΗΝ ανάφερε ότι δεν υπάρχει κανένας μικροβιολόγος και οι ανάγκες καλύπτονται από ιδιώτη. Ο υπουργός παραδέχεται ότι ισχύει, αλλά λέει ότι “το συγκεκριμένο Νοσοκομείο έχει ήδη μεγάλη αύξηση προσωπικού από πέρσι. Δηλ τα κενά του είναι πολύ λιγότερα. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο δεν αφαιρεί σε τίποτε από την καθημερινή του λειτουργία και οι εξετάσεις γίνονται κανονικά”.
Κύθηρα. Η ΠΟΕΔΗΝ ανάφερε ότι ο μοναδικός αναισθησιολόγος παραιτήθηκε και δεν υπάρχει παθολόγος. Ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι “ο αναισθησιολόγος δεν παραιτήθηκε από το ΕΣΥ γενικά, έβαλε τα χαρτιά του και πήρε την θέση στο διαγωνισμό για τη ΜΕΘ στη νήσο Σάμο, όπου και πήγε ήδη. Στα Κύθηρα στέλνουμε με μετακίνηση και βάλαμε θέση στην επικείμενη προκήρυξη”.
Κάρπαθος. Η ΠΟΕΔΗΝ ανάφερε ότι το ακτινολογικό δεν λειτουργεί Σαββατοκύριακα και νύχτες. Ο υπουργός Υγείας λέει ότι “το ακτινολογικό του Νοσοκομείου και στο παρελθόν και τώρα είχε και έχει έναν τεχνολόγο, δεν έχει υπάρξει δηλαδή κάποια επί τα χείρω μεταβολή, οπότε λειτουργεί με το ωράριο του ΕΣΥ κανονικά. Τα τακτικά περιστατικά εξυπηρετούνται στο ωράριο, για τα έκτακτα επείγοντα περιστατικά φέρνουμε τον τεχνολόγο και γίνεται πάντα η εξέταση εάν χρειάζεται”.
Τήνος. Η ΠΟΕΔΗΝ ανάφερε ότι δεν υπάρχει παθολόγος και γενικός ιατρός. Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν παθολόγος και γενικός ιατρός, αλλά “υπάρχουν όμως 3 ειδικευμένοι γιατροί και αναμένεται η τοποθέτηση ακτινολόγου από την τελευταία προκήρυξη καθώς και 10 αγροτικοί ιατροί.
Μήλος. Η ΠΟΕΔΗΝ ανάφερε ότι δεν υπάρχει κάλυψη από παιδίατρο, καρδιολόγο και μαία. Ο υπουργός Υγείας λέει ότι στο Κέντρο Υγείας Μήλου υπηρετούν με μόνιμη στελέχωση: 5 ειδικευμένοι ιατροί (3 γενικοί 1 ακτινολόγος 1 ορθοπεδικός) και ένας οδοντίατρος, 6 αγροτικοί, 6 νοσηλευτές, 4 οδηγοί ασθενοφόρου, 4 διοικητικοί και 3 τεχνολόγοι. “Το νησί έχει δύο ιδιώτες παιδιάτρους και προσπαθούμε να κάνουμε σύμβαση με μπλοκάκι με τον έναν από αυτούς”, σημειώνει.
Κέρκυρα. Η ΠΟΕΔΗΝ ανάφερε ότι στο ακτινολογικό, τις εξετάσεις τις διαβάζει ιδιωτικό εργαστήριο. Ο υπουργός Υγείας χαρτακτηρίζει την καταγγελία ακατανόητη. Τονίζει ότι “το νοσοκομείο έχει συνάψει σύμβαση με ιδιώτη ακτινολόγο για γνωματεύσεις εξ αποστάσεως με διαγωνιστική διαδικασία, όπως γίνεται σχεδόν πλέον παντού στον κόσμο. Αντιθέτως στο Νοσοκομείο αυτό μέχρι πριν λίγους μήνες δεν είχαμε παθολόγους και πηγαίναμε συνεχώς με μετακινήσεις, τα δημοσιεύματα έπεφταν βροχή για αυτό τον λόγο, χθες προσλάβαμε όμως και τρίτο μόνιμο παθολόγο, κλείνοντας όλες τις θέσεις και λύσαμε το διαχρονικό του πρόβλημα. Καταγγελία λοιπόν για την καταγγελία.
Τέλος, συνολικά, ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι “φέτος έχουμε τα λιγότερα κενά στα νησιά από κάθε άλλη χρονιά”. Και υποσχέθηκε ότι θα δημοσιεύσει άμεσα τα κενά στα νησιά ανά έτος για να διαπιστώσουν οι πολίτες την μεγάλη πρόοδο που έφεραν τα κίνητρα που θέσπισε η κυβέρνηση. “Ολα τα συστήματα υγείας στον κόσμο έχουν ελλείψεις, ειδικά στις δύσκολες γεωγραφικά περιοχές”, καταλήγει.
Comments (0)