Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία υλοποίησης της Επιτροπής HTA εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλος από το βήμα του 17ου ετήσιου συνεδρίου Healthworld του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Διαφορετικά στοιχεία παρουσίασε ο Σύμβουλος του Υπουργού, Γ. Ποδηματάς…
Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, «την εβδομάδα αυτή, ξεκινά να λειτουργεί η Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων, παράλληλα με την λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης). Όπως, άλλωστε, υποστήριξε μια ημέρα νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, αυτές τις ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί η Επιτροπή HTA.
Τώρα, αν η σύνθεση της πολυαναμενόμενης Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας θα είναι όντως έτοιμη μένει να φανεί. Πιο προσεχτικός εμφανίστηκε λίγη ώρα αργότερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου, Γιάννης Ποδηµατάς, ο οποίος ανέφερε ότι «σύντομα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της επιτροπής που σε εύλογο χρόνο θα εξελιχθεί σε οργανισμό».
Σύμφωνα, δε, με τον κ. Γιαννόπουλο «το σχέδιο οργανισμού του Κέντρου Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας είναι ήδη στο τελικό στάδιο επεξεργασίας».
Την ίδια ώρα, «έχουν ολοκληρωθεί ως αλγόριθμοι πάνω από 80 πρωτόκολλα από τις Ομάδες Εργασίας που πλαισίωσαν την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, Κατάρτισης / Επικαιροποίησης Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών. Τριανταπέντε από αυτά έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και βαθμιαία υλοποιείται η ενσωμάτωση και των υπόλοιπων, μαζί με την επικαιροποίηση κάποιων από αυτά που ήδη έχουν ενσωματωθεί», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.
Εδώ ο κ. Ποδηματάς παρουσίασε διαφορετικά στοιχεία από τον Γ.Γ. του Υπουργείου, αφού προσδιόρισε σε 20 τα πρωτόκολλα που θα έχουν ενταχθεί στην ΗΔΙΚΑ έως τέλος Ιουνίου. Εκτίμησε, δε, ότι έως το τέλος του έτους θα έχουμε 90 πρωτόκολλα.
Ο κ. Γιαννόπουλος, πάντως, ανακοίνωσε και την είσοδο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΣΥ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι προχωρά η τεχνική προετοιμασία για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Παράλληλα, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως οι αλλαγές που προωθούνται στην τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων (θυμίζουμε ότι είναι ένα από τα αντικείμενα συζήτησης στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης) στόχος είναι να εφαρμοστούν στο Δελτίο Τιμών του Νοεμβρίου.
Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε λόγο για γενικευμένη αναδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της τιμολογιακής πολιτικής, «που θα ξεκινά από τις χώρες αναφοράς και θα φτάνει μέχρι τον καθορισμό του κατώτατου ορίου κόστους ημερήσιας θεραπείας».
Τέλος, υπεραμύνθηκε την προσπάθεια θέσπισης των κλειστών προϋπολογισμών ανά ATC4 θεραπευτική κατηγορία. «Το μέτρο αυτό έχει συναντήσει είναι μάλλον αυτονόητα μέτρο εξορθολογισμού και αξιόπιστης παρακολούθησης της δαπάνης, τεκμηριωμένης κατανομής του claw back, εργαλείο αξιόπιστης εκτίμησης δημοσιονομικών επιπτώσεων και αποτίμησης της αποζημιωτικής πολιτικής. Εφαρμοζόμενο σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (διαπραγμάτευση, πρωτόκολλα) , θα επιτρέψει και την επανεξέταση μέτρων που προκαλούν δυσλειτουργίες , όπως το πρόσθετο rebate στα νέα υπό καθεστώς προστασίας φάρμακα», υποστήριξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ