«Μακριά τα χέρια από τα μάτια» συνιστούν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι κοροναϊός SARS-COV2 είναι ιός του αναπνευστικού. Τα μάτια μας φαίνεται να είναι ευάλωτα στην εισβολή του ιού.
«Όπως η μύτη και το στόμα, έτσι και τα μάτια επιστρώνονται από μία βλεννογόνο μεμβράνη, μέσω της οποίας ο κοροναϊός μπορεί να βρει πρόσβαση στο εσωτερικό του σώματος» εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYUMedicalSchool, Δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος.
«Η μεμβράνη αυτή είναι ο επιπεφυκότας ο οποίος καλύπτει εξωτερικά τον οφθαλμικό βολβό (είναι το διάφανο πάνω από το λευκό τμήμα του ματιού μας που ονομάζεται σκληρός χιτώνας) και επίσης επιστρώνει εσωτερικά τα βλέφαρα. Η βλέννα και τα δάκρυα που εκκρίνονται συνεχώς στον επιπεφυκότα, λιπαίνουν και προστατεύουν την επιφάνεια του οφθαλμού», επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος.
Η φυσιολογία αυτή φέρεται να καθιστά ευάλωτη την περιοχή στην «εισβολή» ιών «όταν τα αγγίξουμε με μολυσμένα χέρια ή όταν υπάρχει αερογενής διασπορά του ιού», διευκρινίζει ο ειδικός.
Σημειώνεται ότι μόλυνση έχει διαπιστωθεί από την έκθεση στα σταγονίδια της ανάσας ή του βήχα/φταρνίσματος ενός μολυσμένου ατόμου.
Γι’ αυτό συνιστάται, εκτός από τη χρήση μάσκας που προστατεύει από τον αέρα, ο οποίος εισέρχεται από τη μύτη και το στόμα, να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και των ματιών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο η μετάδοση μέσω της ανάσας συνήθως απαιτεί στενή επαφή με τον πάσχοντα.
Άξιο λόγου είναι ότι κατά την έναρξη της πανδημίας εντοπίστηκαν περιστατικά μετάδοσης του κοροναϊού σε γιατρούς που εξέτασαν ασθενείς χωρίς προστατευτικά ματιών.
Επιπλέον, το 1-3% των ασθενών που μολύνονται από κοροναϊό εκδηλώνουν επιπεφυκίτιδα η οποία είναι μεταδοτική.
Σύμφωνα με μελέτες ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του κατά μέσο όρο 11 φορές την ώρα! Το πρόβλημα παραμένει καθώς ακόμη και μετά το σαπούνισμα ή την χρήση αντισηπτικών, αυτά μολύνονται και πάλι, αμέσως μόλις αγγίξουμε οποιοδήποτε μολυσμένο αντικείμενο (π.χ. ένα πόμολο ή το κουμπί ενός ανελκυστήρα).
Συμβουλές:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ