Προσοχή συνιστάται στις γυναίκες έναντι του καρδιαγγειακού κινδύνου ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Μεγαλύτερο ποσοστό του 35% των θανάτων στις γυναίκες κάθε χρόνο οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών είναι η καρδιαγγειακή νόσος καταγράφοντας ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό. Οι παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για να ληφθούν μέτρα με στόχο την μείωση του κινδύνου επισημαίνει η επισκέπτρια Υγείας και πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ Αθανασία Παππά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εμμηνόπαυση που εορτάζεται από την International Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)
Ενδεικτικό είναι πως το ποσοστό της γυναικείας θνητότητας από συγκεκριμένο νόσημα είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο του ποσοστού θανάτων, που προέρχονται από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την World Heart Federation. Η μετάβαση των γυναικών από την αναπαραγωγική φάση της ζωής στην εμμηνόπαυση συνδέεται με επιτάχυνση της αύξησης του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα που ούτως ή άλλως επέρχεται φυσιολογικά λόγω της αύξησης της ηλικίας. Το γεγονός αποδίδεται σε ποικίλες αλληλένδετες ενδοκρινικές και μεταβολικές αλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε χειροτέρευση του καρδιομεταβολικού προφίλ των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή βαθμού γήρανσης
Η δε χρήση της ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα για γυναίκες με πρόωρη και πρώιμη εμμηνόπαυση, συνιστάται μεταξύ άλλων για τη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων τονίζει η αναπλ. καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία Χρυσάνθη Σαρδέλη. H ορμονοθεραπεία μειώνει σημαντικά την θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας και τα καρδιαγγειακά νοσήματα όταν ξεκινά σε γυναίκες <60 ετών και/ή <10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Κατανοώντας τους διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και των επιπλοκών της. Και, όσο πιο γρήγορα ενεργήσουν, τόσο το καλύτερο, εξηγεί η κ. Σαρδέλη. Βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη καρδιαγγειακή υγεία προσθέτει η ταμίας & υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ, Καίτη Αντωνοπούλου. Οι γυναίκες συνιστάται να αναζητούν την ιατρική συμβουλή και να υπολογίζουν τον ατομικό τους κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.
Σε συνεννόηση με τον ή τη γιατρό τους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθούν:
Η ενημέρωση του γιατρού όσον αφορά τα παρακάτω θα βοηθήσει να προσδιοριστεί εάν υπάρχει ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ