Εβδομάδα με την εβδομάδα «σβήνει» η ελπίδα για την αποκατάσταση της ακοής και της ομιλίας δύο μικρών παιδιών, που είχαν την ατυχία να γεννηθούν κωφά.
Ο λόγος για τη 16μηνη Μαρίλια και για τον 3χρονο Παναγιώτη (έχει διαγνωστεί επίσης με τύφλωση και εγκεφαλοπάθεια) που περιμένουν μήνες τώρα να τους δοθεί ημερομηνία χειρουργείου για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον διαγνωστεί κώφωση σε ένα βρέφος αυτό θα πρέπει ιδανικά να βάλει το κοχλιακό εμφύτευμα μεταξύ 6-12 μηνών. «Από ‘κει και πέρα κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει και χαμένο έδαφος στο να κατακτήσει το παιδί καλύτερη ακοή και ομιλία» εξηγεί η χειρουργός κεφαλής τραχήλου, Πολυξένη Γκαμπλιά.
Αυτό σημαίνει ότι τα δύο χειρουργεία δεν χωρούν άλλη καθυστέρηση. Όμως, αν και οι γονείς των παιδιών έχουν ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες έχοντας πάρει έγκριση ακόμη κι από το ΚΕΣΥ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δεν ανάβουν το «πράσινο φως».
«Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι μια επιλογή που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία και η ιατρική για την αποκατάσταση της αναπηρίας της κώφωσης. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως του μικρού Παναγιώτη, είναι ίσως η μοναδική ελπίδα καθώς σε λίγους μήνες -σύμφωνα με τους γιατρούς- θα είναι ανεγχείρητο και το εμφύτευμα δεν θα του προσφέρει καμία βοήθεια» τονίζει η κ. Γκαμπλιά.
Ο Παναγιώτης, όντας παιδί ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων γονιών, ενώ είχε διαγνωστεί από 3 μηνών δεν μπορούσε να βάλει κοχλιακό εμφύτευμα μέχρι και τον Αύγουστο του 2016. Τότε ψηφίστηκε το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» κι αυτό τυπικά άλλαξε. Τραγική ειρωνεία ότι ενάμιση χρόνο μετά εξακολουθούν να ορθώνονται εμπόδια στην επικοινωνία του μικρού ασθενή με τους γονείς και τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω γραφειοκρατικών «αγκυλώσεων».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ