Σε φιάσκο οδηγείται η διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων που συμπλήρωσαν τα σχετικά έγγραφα είναι μηδαμινός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Υγεία (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, εκαβ) και στις Προνοιακές Μονάδες το ποσοστό της αποχής έφτασε το 98%! Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 50.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη επιστρέψει ασυμπλήρωτα τα Φύλλα Αξιολόγησης, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται.
“Δεν συμμετέχουμε στην αξιολόγηση-παρωδία της κυβέρνησης που επιδιώκει τη χειραγώγηση της Δημόσιας Διοίκησης και την εφαρμογή νέων δυσμενών μισθολογικών και υπηρεσιακών μεταβολών” αναφέρει η Ομοσπονδία, που εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σχεδόν καθολική ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμά της.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η αξιολόγηση με το ισχύον μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο είναι το κριτήριο εφαρμογής δυσμενών και μόνο μισθολογικών και υπηρεσιακών μεταβολών. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι δεν είναι κατά των αξιολογήσεων.
“Οι ασθενείς αξιολογούν καθημερινά τους νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες υγείας και τους βάζουν βαθμό άριστα. Απόδειξη ότι έως το έτος 2010 οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι αξιολογούνταν χωρίς καμία αντίρρηση. Μάλιστα, διεκδικούσαν καλύτερο και αντικειμενικότερο σύστημα αξιολόγησης” αναφέρει σχετικά.
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης: 1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική στη βάρδια, τους οφείλονται 800.000 ρεπό, καλοκαίρι με το ζόρι παίρνουν κανονική άδεια 5 ημέρες και για να την πάρουν εργάζονται ασταμάτητα χωρίς ρεπό 1αν ολόκληρο μήνα προσθέτοντας οφειλόμενα ρεπό.
“Πώς, λοιπόν, με αυτές τις συνθήκες οι υπάλληλοι να εμπιστευτούν ότι θα τύχουν αντικειμενικής και αξιοκρατικής αξιολόγησης;” αναρωτιέται, προσθέτοντας ότι όλοι οι Προϊστάμενοι – ακόμη και οι νέοι που τοποθετήθηκαν με ανάθεση – βρίσκονται σε μία ιδιότυπη «Πολάκιο ομηρία». “Οι εν λόγω Προϊστάμενοι που είναι Αξιολογητές που μπορούν να χάσουν τη θέση τους άμεσα, πόσο ευάλωτοι είναι να βαθμολογήσουν αντικειμενικά υπαλλήλους με προσόντα όταν κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τη θέση από αυτούς; Αντιθέτως εάν είχαν κριθεί με τριετή θητεία δεν θα είχαν κανένα λόγο να μην βαθμολογήσουν αντικειμενικά” καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ