Νέα μελέτη δείχνει ότι η έγκαιρη απομόνωση κρουσμάτων και των επαφών τους, δηλαδή εντός μιας ημέρας από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να μειώσει τη μετάδοση COVID-19 κατά 60%.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science, διερευνήθηκε η επίδραση των μη-φαρμακευτικών παρεμβάσεων στην επίδραση του διαδοχικού διαστήματος (serial interval). Αυτό είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης συμπτωμάτων ενός αρχικού κρούσματος και της έναρξης συμπτωμάτων σε κρούσμα που έχει μολυνθεί από το αρχικό κρούσμα.
Το διαδοχικό διάστημα αποτελεί βασική παράμετρο για την εκτίμηση πολλών άλλων βασικών επιδημιολογικών παραμέτρων (π.χ. βασικός αριθμός αναπαραγωγής, χρόνος γενεάς και δείκτης προσβολής), οι οποίες με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του ρυθμού της επιδημίας, καθώς και των αναγκών για υγειονομική περίθαλψη.
Η μελέτη ανασκοπείται από τον αν. καθηγητή Δημήτρη Παρασκευή Ιατρικής) και τον καθηγητή και πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο. ‘Όπως αναφέρουν, σε πρώιμες μελέτες πριν από τη διαθεσιμότητα δεδομένων για το COVID-19, η κατανομή του διαδοχικού διαστήματος του COVID-19 θεωρήθηκε παρόμοια με των SARS-CoV και MERS-CoV, με μέση τιμή μεγαλύτερη από 8 ημέρες.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με 1.407 ζεύγη μεταδόσεων COVID-19, στην οποία ήταν διαθέσιμες οι ημερομηνίες έναρξης των συμπτωμάτων και οι κοινωνικές επαφές για 677 ζεύγη. Δεδομένου ότι πολλά από τα αρχικά κρούσματα (339) εμφάνισαν συμπτώματα μεταξύ 23-29 Ιανουαρίου 2020, αυτή η περίοδος ορίσθηκε ως η εβδομάδα κορύφωσης της επιδημίας, η προηγούμενη περίοδος 14 ημερών (9-22 Ιανουαρίου 2020), ορίστηκε ως περίοδος πριν την κορύφωση, και το διάστημα των επόμενων 15 ημερών (30 Ιανουαρίου – 13 Φεβρουαρίου 2020) χαρακτηρίστηκε ως περίοδο μετά την κορύφωση.
Η μελέτη λοιπόν έδειξε ότι το διαδοχικό διάστημα για το COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα μειώθηκε περισσότερο από 3 φορές στις 36 ημέρες μεταξύ 9 Ιανουαρίου – 13 Φεβρουαρίου 2020. Αυτή η μείωση οφείλεται στην εφαρμογή μη-φαρμακευτικών παρεμβάσεων, και ιδιαίτερα στη μείωση της περιόδου καθυστέρησης απομόνωσης. Η απομόνωση ενός κρούσματος μία ημέρα νωρίτερα αναμένεται να μειώσει το μέσο διαδοχικό διάστημα κατά 0,7 ημέρες. Με αυτόν τρόπο το διαδοχικό διάστημα μειώθηκε περισσότερο από 3 ημέρες εάν τα κρούσματα απομονώνονται έγκαιρα.
Αυτό το εύρημα υποστηρίζει ότι η έγκαιρη απομόνωση κρουσμάτων και των επαφών τους (δηλαδή εντός μιας ημέρας από την έναρξη των συμπτωμάτων), μπορεί να μειώσει τη μετάδοση COVID-19 κατά 60%. Δεν εντοπίστηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του φύλου ή της ηλικίας των αρχικών κρουσμάτων με το διαδοχικό διάστημα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ