Στίγμα των αναπτυξιακών διαθέσεων της Λιθουανίας δίνει η υιοθέτηση ενός μηχανισμού στη διαπραγμάτευση για την καινοτομία, αλλά και η επέκταση της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας της χώρας με τον Ευρωπαϊκό Φορέα της Φαρμακοβιομηχανίας (EFPIA).
Στα τέλη του Απριλίου ο Γενικός Διευθυντής της EFPIA, Richard Bergström και ο Λιθουανός Υπουργός Υγείας, Juras Pozela συζήτησαν την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθερότητας, μεταξύ τη φαρμακοβιομηχανία και τις λιθουανικές αρχές το 2014 και θα ισχύει έως τα τέλη του έτους. Παράλληλα, υπέγραψαν μια επιστολή πρόθεσης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία συνεργασίας για την περίοδο 2017-2020.
Σκοπός αυτής της συμφωνίας είναι να ενισχυθούν τα αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών στη Λιθουανία βελτιώνοντας την πρόσβαση σε νέα, καινοτόμα φάρμακα και διασφαλίζοντας πως είναι σε ισχύ ο απαραίτητος προϋπολογιστικός σχεδιασμός ώστε να υπάρχει χώρος για αυτές τις καινοτομίες, καθιστώντας, παράλληλα, τη Λιθουανία πιο ελκυστική για τη διενέργεια κλινικών ερευνών.
Η χώρα μοιάζει να αναζητάει βιώσιμες λύσεις για την ανάπτυξη του κλάδου και τη βελτίωση της πρόσβασης των Λιθουανών ασθενών.
Ο Λιθουανός Υπουργός Υγείας εξήγησε γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζει να εισάγει έναν μηχανισμό που θα βελτιώνει τη διάθεση καινοτόμων φαρμάκων στους ασθενείς σε τιμές που συμβαδίζουν με τις δυνατότητες της χώρας να τα πληρώσει.
Παράλληλα, έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός διαφανούς συστήματος αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων, την ώρα που η κυβέρνηση εκφράζει ανοικτά την επιθυμία της να προσελκύσει επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία.
Τα καινοτόμα φάρμακα είναι βασικό συστατικό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, σύμφωνα με τον Richard Bergström.
«Οι ασθενείς και η κοινωνία ως σύνολο θα επωφεληθούν από τη συνεργασία μεταξύ της Λιθουανίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Προσφέρει ευκαιρία σε επαγγελματίες υγείας να εκπαιδευτούν και να αναπτύξουν τις ικανότητες τους. Αυτή η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει ήδη επιτυχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Bergström.
Μάλιστα, τόνισε ότι, πέρα από την πρόσβαση στα φάρμακα, η φαρμακοβιομηχανία, με επικεφαλής την EFPIA, εστιάζει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επαλήθευσης της γνησιότητας των φαρμάκων, που στοχεύει στον περιορισμό των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, αλλά και στην εφαρμογή ενός κώδικα δεοντολογίας, με στόχο τη Διαφάνεια των Συναλλαγών μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών και των επαγγελματιών υγείας/οργανισμών.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αναπληρωτής Υγείας και των επικεφαλής της Ένωσης της Βιομηχανίας Καινοτόμων Φαρμάκων Valentinas Gavrilovas, της ένωσης μέλους της EFPIA.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ