Το Hellas PHARM 2026 ολοκλήρωσε μία ακόμη διοργάνωση, συγκεντρώνοντας επαγγελματίες της φαρμακευτικής αγοράς. Με κεντρικό μήνυμα «Επιστήμη – Καθημερινότητα – Ευθύνη», το συνέδριο ανέδειξε τις προκλήσεις και τις προοπτικές του σύγχρονου φαρμακείου.

Στις 4 και 5 Απριλίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, 3.830 επισκέπτες – φαρμακοποιοί, στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, βοηθοί φαρμακείων και φοιτητές Φαρμακευτικής – έδωσαν το «παρών» στο Hellas PHARM 2026. Παράλληλα, 119 εταιρείες–χορηγοί στήριξαν τη διοργάνωση, επιβεβαιώνοντας τον θεσμό ως κορυφαίο σημείο συνάντησης του κλάδου. Την άρτια οργάνωση ανέλαβε, για ακόμη μία χρονιά, η Noufio Communication Services.
Το φαρμακείο σε σταυροδρόμι
Κατά την επίσημη έναρξη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Ηλίας Βασιλαδιώτης, παρουσίασε την κεντρική ομιλία με θέμα «Το φαρμακείο σε σταυροδρόμι: Οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα». Ο κ. Βασιλαδιώτης τόνισε ότι το ελληνικό φαρμακείο διαθέτει το πυκνότερο δίκτυο παγκοσμίως και αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς πυλώνες της δημόσιας υγείας. Ο ίδιος υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι το ανεξάρτητο, ιδιόκτητο από φαρμακοποιό φαρμακείο είναι αυτό που διασφαλίζει την επιστημονική ευθύνη και τη μοναδική σχέση εμπιστοσύνης με τον ασθενή.
Ο κ. Βασιλαδιώτης αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, κάνοντας λόγο για «εισβολή» επενδυτικών κεφαλαίων στον χώρο. Τόνισε ότι το φαρμακείο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως χρηματιστηριακό προϊόν και ότι πρέπει να παραμείνει στα χέρια των φαρμακοποιών, καθώς το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Κλείνοντας, ο κ. Βασιλαδιώτης κάλεσε σε ενότητα όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ώστε ο κλάδος να διεκδικήσει βιώσιμες λύσεις και ένα ισχυρό μέλλον.
Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι θεσμών, πανεπιστημίων
, οργανισμών υγείας και επαγγελματικών φορέων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, ο σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Καραθάνος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πολλοί ακόμη. Συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η τιμητική διάκριση στον Κωνσταντίνο Λουράντο για τη μακρόχρονη προσφορά του στον ΦΣΑ και στον φαρμακευτικό κλάδο.
Πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα και θεματικές συζητήσεις
Το συνέδριο περιλάμβανε τρία στρογγυλά τραπέζια με θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, οι ελλείψεις φαρμάκων και τα σπάνια νοσήματα. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν 15 ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος, δύο εξειδικευμένα workshops και ενημέρωση για τις Α’ Βοήθειες στην ψυχική υγεία από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η ενότητα «Η Φαρμακευτική Φροντίδα στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας» ανέδειξε τον ρόλο του φαρμακείου ως κρίσιμου κρίκου στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία.























Comments (0)