Συγκίνηση έχει σκορπίσει η ιστορία της 23χρονης Αναστασίας Τασούλα με Κυστική Ίνωση που υποβλήθηκε σε επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων στην Ελλάδα. Συμπαραστάτης στον αγώνα της ήταν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης.
«Κύματα» ενθουσιασμού προκάλεσε στα social media η ανάρτηση της Αναστασίας που βγήκε νικήτρια από την μάχη για την ζωή της, μετά τη μεταμόσχευση πνευμόνων. Η Αναστασία δεν ήταν στους τυχερούς επιλέξιμους για την λήψη επαναστατικής θεραπείας που «παγώνει» οπότε και υποβλήθηκε στην επέμβαση. «Η Αναστασία είναι σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας για όλους μας. Μας δίνει δύναμη και μας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι στην Κυστική Ίνωση μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο!» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου, Άννα Σπίνου.
Για λιγότερο διάστημα από μια δεκαετία η Ελλάδα διαθέτει οργανωμένη διαδικασία για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, μετά από διακρατικό σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και του μεταμοσχευτικού κέντρου της Αυστρίας (AKH), όπως εξηγεί η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Κωνσταντίνα Γιαννάκη. «Χάρις αυτή τη συμφωνία σώθηκαν πάνω από 20 ασθενείς με Κυστική Ίνωση αλλά και ασθενείς με άλλα αναπνευστικά νοσήματα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση πνεύμονα στην Αυστρία από το 2015 έως και το 2019. Τον Ιούνιο του 2019 έληξε το σύμφωνο συνεργασίας με τη Βιέννη και ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση». Μεταξύ άλλων η κ. Γιαννάκη θίγει την υστέρηση της χώρας μας της δωρεάς οργάνων. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο φέτος χάθηκαν τρεις ασθενείς με Κυστική Ίνωση!
Υποστήριξη με ECMO
Οι καταγραφές δείχνουν πως ο μέσος όρος επιβίωσης των ενήλικων ασθενών που τίθενται σε μηχανική υποστήριξη με ECMO λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, δηλαδή μηχάνημα που υποκαθιστά με τη λειτουργία του τόσο την καρδιακή όσο και την αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς, είναι γύρω στο 55%, σύμφωνα με την κ. Σπίνου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα κανένας ασθενής με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να επιβιώσει. Συνήθως ένας ασθενής στο ECMO παραμένει περίπου 5 ημέρες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 25-30 ημέρες. «Όταν ένας ασθενής μπαίνει σε υποστήριξη ECMO, δύσκολα θα καταφέρει να μπει σε λίστα μεταμόσχευσης, γιατί είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει. Η Αναστασία όχι μόνο κατάφερε να ξυπνήσει από την καταστολή, αλλά έμεινε συνδεδεμένη στο ECMO για 108 μέρες καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 107 ημερών που έχει καταγραφεί σε ασθενή παγκοσμίως. Συνεπώς τα ιατρικά πρωτόκολλα θα πρέπει να αναθεωρηθούν!» διευκρινίζει η κ. Σπίνου.
Με στόχο την αφύπνιση δημιουργήθηκε τοιχογραφία στο Γ.Ν. Νίκαιας, με ασθενή με Κυστική Ίνωση, η οποία υπεβλήθη σε μεταμόσχευση πνευμόνων. Για τη δωρεά οργάνων ο σύλλογος υλοποιεί την καμπάνια «Απεριόριστη Ανάσα- Be a life donor».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ