Το πόσο ασκείται μία γυναίκα δεν συνδέεται με τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει για το θέμα.
Μέχρι σήμερα, υπήρχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα για τη σχέση φυσικής δραστηριότητας και εμμηνόπαυσης. Μερικές μελέτες υποδήλωναν ότι οι γυναίκες που είναι πολύ σωματικά δραστήριες μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμμηνόπαυσης πριν από την ηλικία των 45 ετών, ενώ άλλες είχαν καταλήξει σε αντίθετα συμπεράσματα.
Ωστόσο, μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction, ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά για την αναπαραγωγική ιατρική, φαίνεται να δίνει οριστικές απαντήσεις. Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 107.275 γυναίκες, οι οποίες εντάχθηκαν στη μελέτη Nurses ‘Health Study II και παρακολουθήθηκαν από το 1989 μέχρι το 2011.
Κατά τη διάρκεια των 20 ετών παρακολούθησης, 2.786 γυναίκες παρουσίασαν φυσική εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο πρώιμης εμμηνόπαυσης μεταξύ, για παράδειγμα, γυναικών που ανέφεραν λιγότερο από 3 ώρες σωματικής άσκησης την εβδομάδα εκείνες με 42 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα! Ακόμη, η σωματική δραστηριότητα, που οι γυναίκες ανέφεραν στα εφηβικά τους χρόνια δεν σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο πρώιμης εμμηνόπαυσης.
Το τελικό συμπέρασμα ήταν κατηγορηματικό: Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας σε οποιαδήποτε ηλικία και πρώιμης εμμηνόπαυσης.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισήμαναν ότι «ενώ τα αποτελέσματά μας δεν έδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρώιμης εμμηνόπαυσης, θα ενθαρρύνουμε τις προεμμηνο
παυσιακές γυναίκες να είναι σωματικά δραστήριες , καθώς η άσκηση συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου, ο διαβήτης, ο καρκίνος του μαστού και άλλοι παράγοντες. Τα αποτελέσματά μας δεν υποδηλώνουν καθόλου ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν πρέπει να είναι σωματικά δραστήριες».
Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν άλλους παράγοντες που μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στην πρώιμη εμμηνόπαυση. Πολλές έρευνες έχουν αναδείξει διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες: Π.χ. η υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο. Αντιθέτως, το κάπνισμα τσιγάρων και το χαμηλό, σωματικό βάρος συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ