Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Μάλιστα και αντιστρόφως, τα υψηλότερα επίπεδα φαίνεται να προσφέρουν προστασία.
Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα μετά από επαφή με το φως του ήλιου. Επίσης, απορροφάται στο γαστρεντερικό μας σύστημα μέσω των τροφών – συμπεριλαμβανομένων των εμπλουτισμένων τροφίμων και των λιπαρών ψαριών.
Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η βιταμίνη D συνδέεται με την υγεία των οστών. Όμως, καθώς η έρευνα συνεχίζεται, διευρύνεται ο ρόλος της. Έτσι, μέχρι σήμερα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με τη νόσο του Πάρκινσον, την καρδιαγγειακή νόσο και την παχυσαρκία!
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους για την επίδραση, που μπορεί να έχει στον καρκίνο. Πρόσφατα, ερευνητές από μια σειρά οργανισμών, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διερευνήσουν το ρόλο της βιταμίνης D στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Εκτός από τους καρκίνους του δέρματος, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συνηθέστερος καρκίνος στις ΗΠΑ και το 2018 εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πάνω 50.000 θανάτους. Η κατανόηση των παραγόντων που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου είναι καθοριστικής σημασίας. Και εάν εμπλέκεται η βιταμίνη D, μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας απλής και οικονομικά αποδοτικής παρέμβασης.
Ορισμένες παλαιότερες μελέτες είχαν βρει μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του καρκίνου του παχέος εντέρου, όμως άλλες μελέτες είχαν διαφορετικά αποτελέσματα. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.
Συνολικά, η ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από μελέτες που διεξήχθησαν σε τρεις ηπείρους, οι οποίες περιλάμβαναν 5.700 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και 7.100 μάρτυρες.
Η επικεφαλής των ερευνητών Stephanie Smith-Warner, επιδημιολόγος στη σχολή δημόσιας υγείας του Harvard εξηγεί ότι «για να αντιμετωπιστούν οι ασυνέπειες σε προηγούμενες μελέτες, αναλύσαμε στοιχεία από 17 προοπτικές ομάδες πληθυσμού και χρησιμοποιήθηκαν τυποποιημένα κριτήρια στις μελέτες». Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα βιταμίνης D κάθε ατόμου με τις τρέχουσες συστάσεις της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής για την υγεία των οστών.
Οι άνθρωποι που είχαν επίπεδα βιταμίνης D κάτω από τις ισχύουσες οδηγίες είχαν κατά 31% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης – κατά μέσο όρο 5,5 έτη. Όσοι είχαν βιταμίνη D πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα είχαν 22% μείωση του κινδύνου. Η σχέση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες απ’ ό, τι στους άνδρες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ