Νέα έρευνα από τη Βρετανία επιβεβαιώνει ότι όσοι με την πάροδο των ετών μένουν σωματικά δραστήριοι, διατηρούν το σώμα τους νέο και ακμαίο. Η τακτική και μακροχρόνια άσκηση είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι επιβραδύνει τη γήρανση!
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ του King’s College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging Cell: https://goo.gl/nEu2Di. Οι ερευνητές μελέτησαν μία ομάδα ηλικιωμένων, οι οποίοι ασκούνταν τακτικά σε όλη τη ζωή τους και τους συνέκριναν με μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων και νεότερων ενηλίκων που δεν ασκούνται τακτικά.
Ειδικότερα, η μελέτη συγκέντρωσε 125 ερασιτέχνες ποδηλάτες ηλικίας 55 έως 79 ετών, από τους οποίους 84 ήταν άνδρες και 41 ήταν γυναίκες. Οι άνδρες έπρεπε να είναι σε θέση να περνούν 100 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 6,5 ώρες, ενώ οι γυναίκες έπρεπε να είναι σε θέση να διανύσουν 60 χλμ. σε 5,5 ώρες. Οι καπνιστές, όσοι έπιναν και εκείνοι με υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα προβλήματα υγείας αποκλείστηκαν από τη μελέτη.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά δοκιμών στο εργαστήριο και συγκρίθηκαν με μια ομάδα ενηλίκων, που δεν έκαναν τακτική σωματική άσκηση. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από 75 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 57 έως 80 ετών και 55 υγιείς νέους ενήλικες ηλικίας 20 έως 36 ετών.
Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρξε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης σε εκείνους που ασκούν τακτικά. Οι ποδηλάτες επίσης δεν αύξησαν τα επίπεδα σωματικού λίπους ή χοληστερόλης με την ηλικία και τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης παρέμειναν υψηλά, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχαν αποφύγει το μεγαλύτερο μέρος της ανδρικής εμμηνόπαυσης.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μελέτη αποκάλυψε ότι τα οφέλη της άσκησης εκτείνονται πέραν των μυών, καθώς οι ποδηλάτες είχαν επίσης ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν φαίνεται να είχε επηρεαστεί από τη γήρανση.
Ένα όργανο, που ονομάζεται θύμος αδένας, το οποίο παράγει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται Τ κύτταρα, αρχίζει να συρρικνώνεται από την ηλικία των 20 ετών, παράγοντας λιγότερα Τ κύτταρα. Σε αυτή τη μελέτη, όμως, ο αδένας των ποδηλατών έκαναν τόσα Τ κύτταρα, όπως αυτά ενός νεαρού ατόμου.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές: «Ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ. δήλωσε ότι η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου, αλλά το μήνυμά του έχει χαθεί με την πάροδο του χρόνου και έχουμε μετατραπεί σε μια ολοένα και πιο καθιστική κοινωνία. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι τα ευρήματά μας υπονομεύουν την υπόθεση ότι η γήρανση μας κάνει αυτόματα πιο αδύναμους».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ