Την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τους θανάτους από Covid-19 επιχείρησε να δώσει μια νέα μεγάλη μελέτη ερευνητών του University College του Λονδίνου. Με πληθυσμό 57 εκατομμύρια ανθρώπους η μεγάλη μελέτη δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Digital Health».
Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν πολλαπλά σύνολα δεδομένων από εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλείες και θανάτους, σύμφωνα με το medicalexpress.com. Στόχος ήταν να διερευνηθεί η εξέλιξη της υγείας των ασθενών στο εθνικό σύστημα της Βρετανίας (NHS) μέσα στην υγειονομική κρίση.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την παράμετρο της χρονικής εξέλιξης για το πώς η λοίμωξη αλλάζει. Επιδίωξη τους ήταν να ενισχύσουν τα κέντρα λήψη αποφάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 αλλά και ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων. Στην προσπάθεια αυτή έδωσαν έμφαση σε μοτίβα στην πορεία των ασθενών, ενώ παράλληλα εξέτασαν παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα επέτρεψε ένα άλλο επίπεδο ανάλυσης. Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν δεδομένα που δεν ήταν τόσο εμφανή.
Για παράδειγμα, οι ασθενείς από μη λευκές εθνικότητες είχαν μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ μόλυνσης και θανάτου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ομάδες αυτές μπορεί να είχαν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις δοκιμών και υγειονομικής περίθαλψης αργότερα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.
Η έρευνα διεξήχθη με ασφάλεια σε ένα αξιόπιστο ερευνητικό περιβάλλον από τα μέλη της κοινοπραξίας CVD-COVID-UK, ενός εμβληματικού έργου του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR) και του British Heart Foundation (BHF), με επικεφαλής το Κέντρο Επιστήμης Δεδομένων του BHF, τμήμα του Health Data Research UK.
Η καθηγήτρια Cathie Sudlow, διευθύντρια του BHF Data Science Centre τόνισε πως «η ταχεία και αξιόπιστη πρόσβαση σε δεδομένα υγείας ήταν απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Μέχρι τώρα, τα δεδομένα αυτά ήταν κλειδωμένα σε απομονωμένους οργανισμούς, όπου είναι σχεδόν αδύνατο να αναλυθούν αρμονικά». Πλέον συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες αλλάζουν το μέλλον χρήσης δεδομένων υγείας για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
Ο καθηγητής Σπύρος Δεναξάς του UCL, συγγραφέας της μελέτης επεσήμανε ότι «συνδέοντας τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας σε εθνική κλίμακα, μπορέσαμε να εντοπίσουμε μοτίβα και πορείες ασθενών στην πανδημία, οι οποίες διαφορετικά θα παρέμεναν κρυμμένες σε μικρότερα σύνολα δεδομένων. Η συνεχής, ασφαλής πρόσβαση στα εξαιρετικά δεδομένα που κατέχει το NHS είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή έρευνας δεδομένων υγείας υψηλής ποιότητας και τη βελτίωση της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ