Η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι ευεργετική και για την υγεία των παιδιών. Η ενσωμάτωση της μεσογειακής διατροφής για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών οδήγησε στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης, καθώς και την αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης.
Τα στοιχεία παρουσιάζουν η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό JAMA Network. Πρόκειται για ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 9 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών, με πληθυσμό 577 συμμετέχοντες από 3 έως 18 ετών (μέσος όρος ηλικίας τα 11 έτη). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανά η ενσωμάτωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών νωρίς στη ζωή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών διαταραχών, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, που συχνά έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Έμφαση δίνεται στη σημασία της διατροφής με μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και ψάρι για όλα τα στάδια της ζωής.
Ευρήματα
Αναλυτικά, η μεσογειακή διατροφή βελτίωσε σταθερά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και τα προφίλ λιπιδίων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών προβλημάτων αργότερα στη ζωή, όπως είναι καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και διαβήτης. Ωτσόσο, οι ερευνητές εξεπλάγησαν που δεν βρήκαν στοιχεία για τυχόν θετικές επιπτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Ο αντίκτυπος που έχει η μεσογειακή διατροφή σε αυτούς τους παράγοντες υγείας θα μπορούσε να είναι λιγότερο έντονος ή θα μπορούσε να απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να έχει αποτέλεσμα. Όμως, η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα των παιδιών που υιοθέτησαν το διατροφικό πρόγραμμα από οκτώ έως 40 εβδομάδες.
Η μεσογειακή διατροφή
Περιλαμβάνει μαγείρεμα με βάση τα φυτά και έμφαση στα υγιεινά λιπαρά, δηλαδή το ελαιόλαδο που είναι μονοακόρεστο λίπος. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα άπαχα κρέατα και τα ψάρια συμβάλλουν στο διατροφικό πρόγραμμα.
Για την εφαρμογή της χρειάζονται περισσότερες κατάλληλες τροφές στη διατροφή των παιδιών και να μειωθούν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο (αλάτι). Σημειώνεται ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν μέχρι και το 70% της τυπικής πρόσληψης ενός εφήβου. Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τσιπς, μπισκότων και αναψυκτικών (γενικότερα προϊόντα ταχυφαγείων και έτοιμα προϊόντα) και να αυξήσει την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών δίνει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μεγάλα οφέλη.
Συμβουλές προς τους γονείς
Για όσους επιθυμούν να στραφούν στο μεσογειακό διατροφικό πρόγραμμα χρειάζεται:
- Η τήρηση διατροφικών προγραμμάτων ανάλογα με την ηλικία και η άσκηση που συνιστά ο παιδίατρος ενός παιδιού είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.
- Η συγκέντρωση της οικογένειας για ένα γεύμα ως τρόπος σύνδεσης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.
- Οι γονείς να δίνουν το παράδειγμα, χρησιμοποιώντας αυτό το διατροφικό πρότυπο, προσφέροντας δομημένα γεύματα και προγραμματισμένα ελαφρά γεύματα και ακολουθώντας μία τακτική (καθημερινή) σωματική δραστηριότητα.
- Οι γονείς να αφοσιωθούν σε τακτικά οικογενειακά γεύματα και να ετοιμάζουν φαγητά στο σπίτι, όσο πιο συχνά γίνεται. Όσο περισσότερο τα παιδιά εκτίθενται σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, τόσο πιο πιθανό είναι να τα δοκιμάσουν, να τους αρέσουν και να εισαχθούν στην καθημερινή οικογενειακή διατροφή.





















Comments (0)