Τα οφέλη της στοχευμένης θεραπαπείας βρίσκονται στο επίκεντρο του Συνεδρίου για την Εξατομικευμένη θεραπεία.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Κ. Συρίγος τόσο η φαρμακοβιομηχανία, όσο και το ΕΣΥ μπορούν να επωφεληθούν από την εξατομικευμένη θεραπεία. Πρέπει, όμως, να δοθεί έμφαση στο θέμα της έγκρισης, εντοπίζοντας τις σωστές κλινικές μελέτες. «Και ο FDA και ο ΕΜΕΑ είναι πίσω στη διαδικασία, πίσω κι από τις φαρμακοβιομηχανίες», υπογράμμισε. Θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για το πώς και η φαρμακοβιομηχανία και συνολικά η έρευνα θα προχωρήσει, ανέφερε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. «Γνωρίζουμε μόνο τις πωλήσεις των φαρμάκων, χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς το λαμβάνουν», κατέληξε.
Στη σημασία των κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών αναφέρθηκε ο Οικονομολόγος της Υγείας, της ΕΣΔΥ, Αθανασάκης, ενώ ο Ιατρικός Διευθυντής της Roche, Χρ. Αντωνόπουλος υπογράμμισε πως η εξατομικευμένη θεραπεία έχει μπει για τα καλά στο διάλογο. «Έχουμε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον ασθενή. Η πρόοδος έχει ήδη γίνει στην ογκολογία», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, στον FDA είναι περίπου 30 τα σκευάσματα που έχουν πάρει έγκριση μαζί με κάποιο τεστ. Ωστόσο, εκείνοι που πληρώνουν, τα συστήματα υγείας και τα ασφαλιστικά συστήματα παραμένουν επιφυλακτικοί. «Το 50% των Payers είναι διστακτικοί στη διαδικασία της εξατομικευμένης θεραπείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, η Rocheπεριμένει να λάβει έγκριση για 8 μόρια, τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία θα συνοδεύονται από τεστ.
Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναδείξει την ανάγκη συντονισμού των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και τα ζητήματα τιμολόγησης. «Ένα φάρμακο δεν μπορεί αν παίρνει τιμή για όλους τους ασθενείς. Πρέπει να πάμε σε αποζημιώσεις σε εξατομικευμένη βάση. Δυστυχώς είμαστε ακόμα πίσω στο πώς θα φτάσει αυτή η καινοτομία στους ασθενείς», κατέληξε.
«Με τις εξατομικευμένες θεραπείες, οι ασθενείς δεν εκτίθενται σε μη κατάλληλα φάρμακα και έτσι αποφεύγονται οι σπατάλες», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος Ογκολογίας της Pfizer, Νίκος Χατζηνικολάου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν. «Αφορούν στην ετοιμότητα των θεσμών να προωθήσουν την εξατομικευμένη προσέγγιση, τη σχέση της έρευνας με τη βιομηχανία και τους ηθικούς κώδικες που πρέπει να ακολουθούνται».
«Η εξατομικευμένη θεραπεία αφορά όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», Μ. Κορλέτη και συμπλήρωσε πως «τα οφέλη είναι πολλαπλά. Οι ασθενείς δεν υποβάλλονται σε περιττές θεραπείες, με τη γνωστή επιβάρυνση, με καταπόνηση από την υποβολή σε άχρηστη τοξικότητα. Προστατεύονται τα ταμεία και μειώνονται οι άσκοπες δαπάνες. Ότι επενδύεται σε φαρμακευτική καινοτομία η κοινωνία το παίρνει πίσω στο πολλαπλάσιο. Από την εξατομικευμένη θεραπεία βγαίνουν κερδισμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι».
Σημείωσε, πάντως, πως υπάρχουν 12 κέντρα πιστοποιημένα σήμερα, με συμμετοχή στο 15%. «Έχει ανοίξει πλέον το θέμα για τα πιστοποιημένα κέντρα, ανέφερε η κ. Κορλέτη και προσέθεσε ότι οι στόχοι των επόμενων ετών αφορούν στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα τεστ, ενώ αναμένεται αύξηση πιστοποιημένων κέντρων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ