Ο καρκίνος σε ενήλικες κάτω των 50 ετών συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα σε όλες τις δυτικές χώρες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Obesity (https://goo.gl/kXujDZ). Η ανασκόπηση δείχνει ότι η παχυσαρκία συνδέεται όχι μόνο με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων καρκίνων αλλά και με χειρότερη πρόγνωση για τους παχύσαρκους ασθενείς.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, έχει σαφώς τεκμηριωθεί ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου για πολλές κακοήθειες, αλλά ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στην επίδραση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στον χρόνο εμφάνισης του καρκίνου.
«Το κοινό γνωρίζει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις ή ότι συνδέεται με τον διαβήτη, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με προβλήματα στα γόνατα, αλλά μόνο το 50% γνωρίζει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο», σημειώνει σε άρθρο του ο Nathan A. Berger, Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ.
Ο Berger έψαξε τις βάσεις δεδομένων PubMed και Google και εντόπισε προκλινικές, κλινικές και επιδημιολογικές ενδείξεις από περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις που συνδέουν την παχυσαρκία (που ορίζεται ως δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος ή ίσος με 30) με καρκίνο σε νεαρούς ενήλικες.
Οι επιπτώσεις
Η ανασκόπηση αναφέρει ότι η παχυσαρκία επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου με διάφορους τρόπους:
- Διεγείρει τη χαμηλή φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες μέσω αυξημένων επιπέδων προφλεγμονωδών κυτοκινών.
- Μεταβάλλει τα επίπεδα των παραγόντων που προάγουν την ανάπτυξη, ιδιαίτερα της ινσουλίνης και αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι αυξάνονται σε συνδυασμό με το μεταβολικό σύνδρομο και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
- Ο αυξημένος λιπώδης ιστός σε παχύσαρκα άτομα μεταβάλλει τις στεροειδείς ορμόνες παράγοντας αρωματάση, αυξάνοντας έτσι τη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα.
- Μεταβάλλει τις πρωτεΐνες αδιποκυτοκίνης και αυξάνει τα συστατικά που προάγουν την ανάπτυξη και την προφλεγμονή, όπως η λεπτίνη, η πρωτεΐνη δέσμευσης ρετινόλης 4, η ρεζιιστίνη και η βισφατίνη, και μειώνει τις αδιποκίνες που ελέγχουν την ανάπτυξη όπως η αδιπονεκτίνη.
- Μεταβάλλει το εντερικό μικροβίωμα αυξάνοντας τον αριθμό των μικροργανισμών που προάγουν όγκους όπως το Fusobacterium spp.
Μελέτη στο Ισραήλ
Μία μελέτη που έγινε στο Ισραήλ και αφορούσε πάνω από 1,1 εκατ. άνδρες που παρακολουθήθηκαν με την πάροδο του χρόνου έδειξε ότι εκείνοι που ήταν παχύσαρκοι στην εφηβεία είχαν 1,5 φορές αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά την ηλικία των 48 ετών!
«Με την παγκόσμια πανδημία παχυσαρκίας, θα μπορούσε να υπάρξει μια εκρηκτική αύξηση στους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, προειδοποίησε ο Μπέργκερ στο Medscape Medical News. «Οι γιατροί και κυρίως οι παιδίατροι πρέπει να γνωρίζουν ότι το κανονικό βάρος είναι σημαντικό σε όλη τη ζωή».
Η παχυσαρκία τονίζουν οι ειδικοί όχι μόνο συνδέεται με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και με χειρότερη πρόγνωση, αλλά και επιταχύνει την ανάπτυξη καρκίνου. Γι΄ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους από μικρή ηλικία.