Εθισμένοι με το κάπνισμα είναι οι Έλληνες και, όπως δείχνει μελέτη, το ξέρουν πολύ καλά. Ο βαθμός του εθισμού τους μάλιστα δεν διαφέρει σημαντικά από άλλες σοβαρές εξαρτήσεις, αφού κοντά ένας στους δύο παραδέχεται ότι χάλασε χρήματα σε τσιγάρα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην αγορά σημαντικών αγαθών, όπως τροφή…
Κρατήστε ένα νούμερο: 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι θα πεθάνουν αυτόν τον αιώνα από ασθένειες που σχετίζονται με το τσιγαρο!
Η σχέση των κατοίκων της χώρας με το τσιγάρο είναι γνωστή, όπως επιβεβαίωσε και μελέτη που διεξήχθη απο την Kantar Public για λογαριασμό του Foundation for a Smoke-Free World. Μεταξύ των 13 κρατών και των 17.421 (καπνιστές, πρωην και μη καπνιστές) που συμμετείχαν στη μελέτη, η Ελλάδα βρέθηκε στην 4η θέση, με το 37,9% των ανδρών και το 31,4% των γυναικών να καπνίζουν. Σε χειρότερη θέση, με υψηλόερα ποσοστά καπνιστών δηλαδή, βρίσκονται ο Λίβανος, η Ρωσία και η Ν. Αφρική, με τη Ρωσία, όμως, να έχει χαμηλότερο ποσοστό γυναικών καπνιστών (16,7%) από την Ελλάδα.
Βέβαια, ο εθισμός με το τσιγάρο δεν είναι μόνο σωματικός. Αλλά είναι και συμπεριφορικός, κοινωνικός και ψυχολογικός, όπως αποδεικνύεται και από τη μελέτη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η σχέση καφέ και τσιγάρου, φαγητού και τσιγάρου, αλκοόλ και τσιγάρου. 91% των ερωτηθέντων στη χώρα μας συνδυάζουν καφέ και τσιγάρο, 76% καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ, ενώ το 84% θα ανάψει τσιγάρο μετά από το φαγητό.
Την ίδια ώρα, το 65% των καπνιστών είχαν γονείς που κάπνιζαν, ενώ για τους πρώην καπνιστές το ποσοστό ήταν 56% και 46% των μη καπνιστών είχαν γονείς που κάπνιζαν. Αντιστοίχως, 93% των καπνιστών έχουν φίλους που μοιράζονται την κακή τους συνήθεια, 48% έχουν συναδέλφους που καπνίζουν, ενώ το 48% των καπνιστών έχει σύντροφο που επίσης καπνίζει…
Αν συνυπολογίσουμε και την παντελή αποτυχία εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, αποτέλεσμα της οποίας είναι σχεδόν κάθε κλειστός χώρος να μετατρέπεται σε καπνιστήριο, τότε μπορεί να εξηγηθεί η άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με το τσιγαράκι τους…
Γιατί, όμως, δεν κόβουν οι καπνιστές αυτή την κακή συνήθεια; Δεν ξέρουν οι Έλληνες πόσο κακό είναι για την υγεία τους και των γυρω τους; Το σοκαριστικό στοιχείο και ταυτοχρόνως απόδειξη του βαθμού εθισμού είναι πως το γνωρίζουν. Το 95% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία του αλλά και των γύρω του, στο 94% είναι το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι γνωρίζουν για τις επιβλαβείς επιδράσεις και μάλιστα, το 90% των Ελλήνων θεωρεί τον εαυτό του εθισμένο. Μόνο οι Γιαπωνέζοι μας ξεπερνουν στο βαθμό “αυτογνωσίας” με 91%. Μάλιστα, το 44% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι χάλασε χρήματα σε τσιγάρα, τα οποία γνώριζε ότι μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε βασικά προϊόντα, όπως το φαγητό!
Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει και ένα 47% που θεωρεί πως οι προειδοποιήσεις γύρω από τα τσιγάρα είναι υπερβολικές… Παράλληλα, μόλις το 51% των καπνιστών θεωρεί πως έχει καλή κατάσταση υγείας, το 43% των πρώην καπνιστών και 59% των μη καπνιστών, ενώ μόλις το 39% των καπνιστών επισκέφθηκε γιατρό τους τελευταίους 12 μήνες, με το ποσοστό να φθάνει το 28% στους πρωην καπνιστές και 35% στους μη καπνιστές, ποσοστά βέβαια που μπορούμε να αποδώσουμε και στη γενικότερη αρνητική κατάσταση των τελευταίων ετών στη χώρα.
Ωστόσο, μόλις το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει προσπαθήσει να κόψει το τσιγάρο, τοποθετώντας τη χώρα τρίτη απο το τέλος με τη Ν. Αφρική και το Λίβανο να ακολουθούν (35% και 32% αντίστοιχα) . Στην άλλη μεριά του όταν το ποσοστό στη Νέα Ζηλανδία αγγίζει το 81%, ΗΠΑ και Βρετανία αγγίζει το 75%. Παράλληλα, μόλις 31% δηλώνει πως σκοπεύει να το κόψει.
Κατά τους εκπροσώπους του Ιδρύματος θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί μέθοδοι καπνίσματος, λιγότερο επιβλαβείς, για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το κόψουν, όπως προϊοντα που αποφεύγουν την καύση. Το “Ίδρυμα για έναν κόσμο χωρίς καπνό” στηρίζεται οικονομικά από τη Philip Morris International, με χρηματοδότηση $80 εκατ. ετησίως για 12 χρόνια.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ