Αν κάποιοι θα περιμέναμε να κατανοούν τη σημασία της αποφυγής του καπνίσματος αυτοί θα ήταν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και γενικά όσοι εργάζονται στο χώρο της υγείας. Αν κάπου περιμέναμε πως το τσιγάρο θα ήταν αυστηρά απαγορευμένο είναι τα νοσοκομεία. Κι όμως στην “ευρωπαϊκή” Ελλάδα, στη χώρα που συνεχίζει να θεωρεί ανώτερο το δικαίωμα στο κάπνισμα από το δικαίωμα στην υγεία, αγνοώντας νόμους και εγκυκλίους, χρειάζονται ημερίδες για να προωθηθεί η έννοια των Νοσοκομείων χωρίς τσιγάρο….
Μια τέτοια ημερίδα διοργάνωσε στην Πάτρα το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τη συνεργασία του υπέρμαχου της αντικαπνιστικής εκστρατείας, Πνευμονολόγου, εντατικολόγου, τ. Αν. Καθ. Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, Π. Μπεχράκη, ο οποιος παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν μια υποχώρηση του αριθμού των καπνιστών και μια αντιστροφή στην αντίληψη των πολιτών γύρω από το κάπνισμα. Παρόλα αυτά, οι χώροι που εφαρμόζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία είναι ελάχιστοι. Το σήμα της απείθειας έχει άλλωστε δώσει και επανειλημμένως ένας άνθρωπος με διπλή ιδιότητα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, ο εντατικολόγος και αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης.
Όπως, μαλιστα, ωμά δήλωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Ρόζενμπεργκ “το κάπνισμα γίνεται ανεκτό ακόμη και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Μέσα στα ίδια μας τα νοσοκομεία, μέσα στα χειρουργεία οι συνάδελφοι γιατροί καπνίζουν αρειμανίως. Κάποιοι δε και μπροστά στους ασθενείς τους“. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Ρόζενμπεργκ, αυτό το φαινόμενο “δεν είναι κατακριτέο μόνον για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία νοσηλευομένων και εργαζομένων, που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Είναι και για το αντιφατικό μήνυμα που εκπέμπει μια τέτοια συμπεριφορά: Οι ίδιοι οι φορείς της προστασίας της υγείας επιδεικνύουν μια εξωφρενική περιφρόνηση για την υγεία των ανθρώπων που καλούνται να προστατεύσουν”.
Σε μια προσπάθεια ανατροπής αυτής της εικόνας παραλόγου, το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καπνίσματος στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος άρχιζε από την 6η ΥΠΕ, την Πάτρα και το Νοσοκομείο “Αγ. Ανδρέας” και στο πλαίσιο αυτής πραγματοποιήθηκε και η σχετική ημερίδα.
“Στην Ελλάδα ο βαθμός συμμόρφωσης είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και πως το νομοθετικό πλαίσιο, ενω βρίσκεται σε ισχύ, δεν εφαρμόζεται. Αρχίσαμε από την Πάτρα από τον “Αγιο Ανδρέα” και θα επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα“, δήλωσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
“Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κάπνισμα περισσότεροι από 80 εκατ. άνθρωποι“, ανέφερε ο κ. Μπεχράκης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελετών γύρω από την καπνιστική συνήθεια στη χώρα μας. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, η κατανάλωση τσιγάρων το 2016 κατέγραψε πτώση 49% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών έπεσε στο 16,3% το 2017 από 30,5% το 2012, βάσει έρευνας της ΚΑΠΑ Research, ενώ οι μη καπνιστές αυξήθηκαν φθάνοντας στο 71,6% πέρσι, έναντι 61,8% το 2012. Mάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research, το 88,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος, ενώ μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη πως το 96,6% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τον τελευταίο χρόνο έχει βρεθεί σε κλειστό δημόσιο χώρο όπου κάπνιζαν. Το 93%, δε, θεωρεί πως η πολιτεία δεν κάνει αυτά που οφείλει για να τηρηθεί ο νόμος (“όχι” και “μάλλον ΄όχι” απαντήσεις). 92% ήταν οι αντίστοιχες αρνητικές απαντήσεις για το κατά ποσό το Υπουργείο Υγείας κάνει όσα οφείλει… Ο κ. Μπεχράκης θύμισε επίσης ότι, τοπαθητικό κάπνισμα, που σκοτώνει 600.000 αθώους ανθρώπους κάθε χρόνο, αποτελεί παραβίαση διεθνών συμβάσεων σχετικά με την προστασία της ζωής.
Από την πλευρά της, η Ιωάννα Βελισσάρη, Τ.Ε. Νοσηλεύτρια Π.Μ.Σ. Δημόσια Υγεία, σημείωσε πως η δημιουργία περιβάλλοντος στους εργασιακούς χώρους (και όχι μόνο) χωρίς τσιγάρο αποτελεί κεντρική ευθύνη του τομέα της υγείας. Υπογράμμισε, δε, πως “όλα τα νοσοκομεία πρέπει να είναι πρότυπα παραδείγματα υγείας, προστασίας των ασθενών και του προσωπικού ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες για την απαγόρευση του καπνίσματος“. Προσέθεσε, δε, πως εκτός από το γεγονός ότι μια πολιτική απαλλαγμένη από το κάπνισμα είναι κατάλληλη για την αποστολή του τομέα της υγείας, η δημιουργία νοσοκομείων χωρίς κάπνισμα αποφέρει επίσης πρακτικά οφέλη για τα νοσοκομεία και τον τομέα της υγείας γενικά.
Όπως εξήγησε, νοσοκομείο χωρίς κάπνισμα είναι εκείνο όπου το κάπνισμα και η πώληση τσιγάρων απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου Εσωτερικούς και Εξωτερικούς.
Βέβαια, η δημιουργία ενός free smoke hospital δεν είναι εύκολο έργο, καθώς “απαιτεί υψηλό επίπεδο δέσμευσης και συνεχιζόμενων προσπαθειών τόσο από τους διοικητές των νοσοκομείων όσο και από όλο το προσωπικό, καθώς και από τους ασθενείς και την οικογένειά τους“, σημείωσε η κ. Βελισσάρη. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, τα νοσοκομεία θα πρέπει να περάσουν τρείς φάσεις και έξι βήματα, όπως έχει εφαρμοστεί και επιτευχθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό.
ΦΑΣΗ 1 Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου πρέπει να δεσμευτεί ομόφωνα για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου χωρίς κάπνισμα . Με τη συνεργασία, τη σωστή ενημέρωση και τη θέληση από όλους, η επίτευξη του στόχου θα είναι πιο εύκολη Τα πρώτα βήματα:
ΦΑΣΗ 2
Εφαρμογή και τήρηση των κανόνων για ένα νοσοκομείο χωρίς κάπνισμα. • Καταγραφή των χώρων που παραβιάζεται η διακοπή καπνίσματος • Προτεινόμενο κυρωτικό πλαίσιο για υπαλλήλους, ασθενείς, επισκέπτες
ΦΑΣΗ 3 Αναγνώριση ως Νοσοκομείο Χωρίς Κάπνισμα
Πρόσφατα και ο Υπουργός Υποδομών έδειξε τη δική του αδιαφορία στους νόμους του κράτους καπνίζοντας σε κλειστό χώρο στο Πήλιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Τρικκαίων, ενός δήμου που έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή την αντικαπνιστική νομοθεσία.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ