Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες, προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσηλευτικού ιδρύματος η 19χρονη, με ζάλη και ίλιγγο, η οποία και λίγες ώρες αργότερα -με δική της ευθύνη- αναχώρησε για νοσηλεία στην Αθήνα, όπου διαγνώστηκε, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.Στο νοσοκομείο, σταμάτησαν οι μεταγγίσεις και τα χειρουργεία, διότι εστάλησαν 300 δείγματα αίματος από ανάλογες φιάλες, τις όποιες έχει προς χρήση η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και τα τακτικά χειρουργεία. Τα δείγματα, έχουν σταλεί από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στην Αθήνα για έλεγχο και αναμένεται το αποτέλεσμα αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Ωστόσο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, το νοσοκομείο Κέρκυρας, έχει προμηθευτεί φιάλες αίματος από το Χατζηκώστα Ιωαννίνων.Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, συνολικά 50 άνθρωποι έχουν προσβληθεί πλέον από τον ιό Δυτικού Νείλου, 1 έχει καταλήξει και 10 νοσηλεύονται, από την αρχή της περιόδου 2013, έως και τα τέλη Αυγούστου. Στα στοιχεία, που προστίθεται πλέον και η περίπτωση της 19χρονής, από τους 10 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία οι 3 παρουσιάζουν επιπλοκές και βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια στιγμή, τρεις ακόμη περιοχές, η Γλυφάδα, η Κέρκυρα και η Ηλεία θεωρούνται πλέον από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως περιοχές υψηλού κινδύνου για κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Η πρώτη επιδημία…Το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ). Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το Νοέμβριο 2010, διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.Το 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 25 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα. Το τελευταίο περιστατικό εμφάνισε συμπτώματα στις 18 Οκτωβρίου 2011.
Καταγραφή κρουσμάτωνΤο ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει για τέταρτη κατά σειρά περίοδο μετάδοσης τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους. Ως εκ τούτου, αναμένεται η συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών κατά το τρέχον έτος, τόσο στις ίδιες περιοχές, όσο και σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί κατά τα προηγούμενα έτη.Μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2013 έχει καταγραφεί μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους σύγκριση με τη περίοδο μετάδοσης 2012, από την Περιφέρεια Αττικής, την ΠΕ Θεσσαλονίκης, την ΠΕ Ξάνθης, την ΠΕ Ημαθίας και την ΠΕ Καβάλας, περιοχές όπου είναι γνωστή η κυκλοφορία του ιού του ΔΝ από τα προηγούμενα έτη.Στην Ευρώπη, κατά την περίοδο 2013, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί, επίσης, στην Αυστρία, στο Ισραήλ, στη Ρωσία, στη Σερβία, στην Π.Γ.Δ.Μ, στην Ιταλία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία (πηγή: ECDC, EWRS).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ