Η Εθνική Στρατηγική της Ελλάδας για τον Καρκίνο, ο ρόλος της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης , η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων υγείας για την αναβάθμιση της θεραπευτικής προσέγγισης και άλλα ζητήματα αναδείχθηκαν στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο στην Ελλάδα με θέμα την «Αξιολόγηση των πιο πρόσφατων στρατηγικών της Ευρώπης για τον καρκίνο».
To συνέδριο υλοποιείται υπό την επιστημονική αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και την υποστήριξη της MSD. Στην εκδήλωση, την MSD εκπροσώπησαν, ο Cyril Schiever, President Mid-Europe Region, και ο Klaus Schlueter, Vice-President EMEAC, Value & Implementation, Medical & Scientific Affairs.
Συγκεκριμένα, ο Cyril Schiever αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πλάνο Καταπολέμησης του Καρκίνου, σχολιάζοντας ότι «ο καρκίνος θα αποτελέσει σύντομα την κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη, όμως έχουμε τη δύναμη να το αλλάξουμε αυτό. Στην MSD, πιστεύουμε ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για τη “μεταμόρφωση” της ογκολογικής περίθαλψης, από την ανακάλυψη νέων θεραπειών μέχρι τις ψηφιακές λύσεις που βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης για τους ογκολογικούς ασθενείς». Όσο για την Ελλάδα έγιναν σημαντικά βήματα προόδου, όπως τόνισε «με την εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, την επερχόμενη αποζημίωση 37 νέων βιοδεικτών και την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων».
Αναγκαία κρίνεται η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, επιστημονικής κοινότητας, φαρμακευτικής βιομηχανίας και συλλόγων ασθενών ώστε «κάθε ασθενής θα λαμβάνει τη σωστή θεραπεία, τη σωστή στιγμή. Στην MSD, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, επενδύοντας στην έρευνα, ενισχύοντας τη συνεργασία και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ολοκληρωμένου συστήματος ογκολογικής περίθαλψης. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε». Απώτερος σκοπός είναι οι ασθενείς να έχουν «πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα της ογκολογικής φροντίδας».
Από την μεριά του Klaus Schlueter αναφερόμενος στο μέλλον της κλινικής έρευνας στην Ογκολογία εξήγησε ότι: «η μάχη κατά του καρκίνου βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Η επιστήμη μας έχει φέρει στο κατώφλι μιας νέας εποχής, όπου οι θεραπείες δεν είναι πλέον γενικές, αλλά εξατομικευμένες – σχεδιασμένες για να στοχεύουν με ακρίβεια τον όγκο κάθε ασθενούς. Αυτή η επανάσταση βασίζεται στη χρήση προηγμένων βιοτεχνολογικών λύσεων, της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων, επιτρέποντάς μας να μεταμορφώσουμε τις εκβάσεις της νόσου. Επιτακτική όμως είναι και η κατάλληλη προσαρμογή των συστημάτων υγείας, ο κ. Schlueter σημείωσε ότι « χρειαζόμαστε ένα οικοσύστημα που να προάγει την καινοτομία, να επιταχύνει την αξιολόγηση και αποζημίωση των νέων θεραπειών και να διασφαλίζει ότι κάθε ασθενής θα λαμβάνει τη σωστή θεραπεία, τη σωστή στιγμή. Αυτό απαιτεί συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημονικής κοινότητας, ρυθμιστικών φορέων και φαρμακευτικής βιομηχανίας».
Ο κ. Schlueter υπενθύμισε ότι η MSD υλοποιεί 60 ογκολογικές κλινικές μελέτες στην Ελλάδα «και μια ισχυρή επένδυση στην έρευνα παγκοσμίως, εργαζόμαστε για να φέρουμε το μέλλον της ογκολογίας πιο κοντά. Η καινοτομία δεν έχει αξία αν δεν φτάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Γι’ αυτό, η στιγμή για δράση είναι τώρα, με στρατηγικές που θα διαμορφώσουν ένα βιώσιμο σύστημα ογκολογικής περίθαλψης, προσβάσιμο σε όλους».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ